zdrave.bg
Секс и здраве
»цитомегаловирусна инфекция
цитомегаловирусна инфекцияЦитомегаловирусната инфекция е заболяване, предаващо се по полов път, чрез слюнката, кърмата, общи хавлия или съдове и при бременност (от майката към детето).

Към края на живота си с този вирус са инфектирани практически 100% от хората. В повечето случаи той не се проявява, но при намаляване на имунитета се активизира и предизвиква заболяване.

Вирусът може да започне да действа във всяка една част от организма и затова не може да се говори за ясна симптоматика на инфекцията. Вирусът не може да се изкорени - може само да се намали неговата активност. Особено внимателни към този вирус и неговото поведение в организма трябва да бъдат бременните жени или тези, които планират да имат дете, тъй като цитомегаловирусната инфекция може да предизвика увреждане на плода.

Какво представлява заболяването

В добрите стари времена болестта е била наричана “болестта на целувката”, поради схващането че тя се предава заедно със слюнката. Съвременните медици оспорват това.

Възбудителят на болестта може да се намира не само в слюнката, но и в кръвта, урината, фекалиите, семенната течност, секретите от шийката на матката или в кърмата. Разбира се и една целувка по устните от носителя на вируса е напълно достатъчна за заразяването с инфекцията, но същият резултат може да се постигне и при правене на секс, пиене от обща чаша, ядене от обща чиния, използване на обща носна кърпа, хавлия или изтривалка.

С цитомегаловирус можете да се заразите и при преливане на кръв, присаждане на органите, дори в корема на своята майка бъдещото дете не е застраховано срещу него.

Цитомегаловирусната инфекция се смята за едно от най-разпространените инфекциозни заболявания. Към първата си година от нея е заразен всеки 5 човек, на 35 годишна възраст – 40% от населението, а към 50- всичките 100%.

Възбудителят на болестта Cytomegalovirys hominis – е капризен вирус, който живее и се размножава при много благоприятни условия и в определени клетки. Ако “нещо не му харесва”, той се спотаява...следва: ХИВ/СПИН

 
изпишете търсеното на латиница
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.