zdrave.bg
Секс и здраве
»цитомегаловирусна инфекция
цитомегаловирусна инфекцияЦитомегаловирусната инфекция е заболяване, предаващо се по полов път, чрез слюнката, кърмата, общи хавлия или съдове и при бременност (от майката към детето).

Към края на живота си с този вирус са инфектирани практически 100% от хората. В повечето случаи той не се проявява, но при намаляване на имунитета се активизира и предизвиква заболяване.

Вирусът може да започне да действа във всяка една част от организма и затова не може да се говори за ясна симптоматика на инфекцията. Вирусът не може да се изкорени - може само да се намали неговата активност. Особено внимателни към този вирус и неговото поведение в организма трябва да бъдат бременните жени или тези, които планират да имат дете, тъй като цитомегаловирусната инфекция може да предизвика увреждане на плода.

Какво представлява заболяването

В добрите стари времена болестта е била наричана “болестта на целувката”, поради схващането че тя се предава заедно със слюнката. Съвременните медици оспорват това.

Възбудителят на болестта може да се намира не само в слюнката, но и в кръвта, урината, фекалиите, семенната течност, секретите от шийката на матката или в кърмата. Разбира се и една целувка по устните от носителя на вируса е напълно достатъчна за заразяването с инфекцията, но същият резултат може да се постигне и при правене на секс, пиене от обща чаша, ядене от обща чиния, използване на обща носна кърпа, хавлия или изтривалка.

С цитомегаловирус можете да се заразите и при преливане на кръв, присаждане на органите, дори в корема на своята майка бъдещото дете не е застраховано срещу него.

Цитомегаловирусната инфекция се смята за едно от най-разпространените инфекциозни заболявания. Към първата си година от нея е заразен всеки 5 човек, на 35 годишна възраст – 40% от населението, а към 50- всичките 100%.

Възбудителят на болестта Cytomegalovirys hominis – е капризен вирус, който живее и се размножава при много благоприятни условия и в определени клетки. Ако “нещо не му харесва”, той се спотаява...следва: ХИВ/СПИН

 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.