zdrave.bg
Секс и здраве
»цитомегаловирусна инфекция
цитомегаловирусна инфекция... на херпеса. Т.е. веднъж попаднал в организма ви, той ще остане там завинаги. Но може да се намали степента на изостряне на потенциалната инфекция в организма. Основният източник на цитомегаловирусната инфекция е болният човек, при когото в този момент се извършва изостряне на процеса.

Пътищата на предаване на цитомегаловируса са :
- въздушно-капков;
- полов;
- контактен;
- вътреутробен (трансплацентен).

Опасно за бременната жена и особено за плода е първичното заразяване на майката от болен човек по време на бременността. Поради липсата на антитела в нейната кръв, вирусът лесно прониква през плацентата и уврежда плода (инфектиране става в 40-50% от случаите).

Изострянето на скритото вирусоносителство под въздействието на фактори, отслабващи имунитета (например наличие на съпътстващи заболявания, приемане на препарати, потискащи имунитета) е по-малко опасна ситуация. Съществуващите антитела IgG се борят с вируса и го отслабват, като по този начин намалява степента на проникване в плацентата и агресивното въздействие върху плода. В този случай инфектиране на плода се наблюдава само при 1-2% от случаите.

При инфектиране на плода в началото на бременността съществува по-голяма вероятност от аборт или аномалии в развитието на детето. При инфектиране в периода на по-късна бременност, не се наблюдават пороци на развитието при детето, но често се стига до преждевременно раждане – т.нар. “вродена цитомегалия” на новороденото.

Детето с цитомегалия

За детето с вродена цитомегалия е характерно наличието на жълтеница, увеличени размери на черния дроб, далака, понижен хемоглобин (анемия) и други промени в кръвните изследвания, а също така тежки поражения на централната нервна система, очите и слуха.

Откриването на IgG у детето пред първите 3 месеца след неговото раждане не се смята за признак на вродена цитомегалия, ако неговата майка има скрито вирусоносителство – тези антитела то е наследило от своята майка при раждането си и след 3 месеца те...



следва: ХИВ/СПИН

 
изпишете търсеното на латиница
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.