zdrave.bg
Секс и здраве
»кондиломи (папиломи)
кондиломи (папиломи)Въведение

Папиломата е кожно образувание, предизвикано от вируса на папиломата на човека. Ако вирусът попадне върху лигавицата, се образува островърха кондилома. Най-често такива се образуват върху лигавиците на половите органи, около ануса, понякога в устата.

Предаването на вируса става в резултат на полов контакт. Инфекцията има особеност - тя може неопределено време да се намира в латентно (спящо) състояние. При това вирусът се намира в дълбочината на кожата и не се откроява на повърхността. В това състояние е малко вероятно да се заразят други хора, но е трудно диагностицирането на самия вирус.

Островърхите кондиломи задължително трябва да се лекуват, тъй като те се отнасят към предраковите състояния и значително увеличават риска от възникването на злокачествени новообразувания.

Какво представлява

Папиломатозата е заболяване, предизвикано от вируса на човешката папилома. Към папилома вирусите се отнасят повече от 70 различни вируса, обединени от това, че поразяват предимно кожата и лигавиците, предизвиквайте раздразнение в тях.

Ако папилома вирисът попадне върху кожата, се развива брадавица, а върху лигавицата (напр. на половия член, влагалището, шийката на матката или ануса) се появяват т.нар. островърхи кондиломи.

Най-често болестта протича безсимптомно - наличието на вируса не предизвиква значителни разраствания.

Кондиломите в никакъв случай не трябва да се смятат за безвредни. В основата на тяхното образуване стоят същите процеси, които са характерни за развитието на злокачествените образувания и затова продължително протичащата кондиломатоза се определя като предраково състояние.

Доказано е например, че кондиломатозата на шийката на матката увеличава 50-60 пъти вероятността от развитието на рак.

Вирусът на човешката папилома е отговорен и за редица случаи на дисплазия (отлепване) на епитела на шийката на матката, а освен това той се предава по време на раждане и на детето.

Разрасналите се кондиломи могат:
• да...
 
изпишете търсеното на латиница
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.