zdrave.bg
Секс и здраве
»ХИВ/СПИН
ХИВ/СПИН... преди появата на антитела към ХИВ в кръвта се нарича “период на прозореца”. Той продължава от 25 дни до 3 месеца след заразяването. С помощта на имунофлуоресцентното изследване на кръвта за ХИВ-инфекция могат да се открият антителата към вируса. Изследването може да се направи във всяка болница, при това анонимно.

При откриване на антитела към ХИВ резултатът от изследването се оценява като положителен. Но това не е още окончателният отговор - полученият резултат се проверява още веднъж с потвърждаващ тест. Едва след получаването на втори положителен резултат лекарят съобщава на човека за наличието на ХИВ- инфекция. Информацията е строго конфиденциална. След това пациентът може да се консултира с имунолог или венеролог, които ще назначат необходимото лечение.

Лечение

Лекарствените препарати, прилагани в момента за лечението на ХИВ-инфекцията, не убиват вируса, а само го блокират, нарушавайки процеса на размножаването му и потискайки неговата активност. Намаляването на активността води до увеличаване на броя на имунните клетки.

Едновременното приемане на 3 или 4 лекарствени препарати се нарича високоефективна антиретровирусна терапия, защото именно това лечение може да намали съдържанието на вируса в кръвта (до неопределено ниво).
Но това не означава, че пациентът е излекуван, тъй като ХИВ може да се намира не само в кръвта, но и в лимфните възли и други органи.

Своевременното установяване наличие на ХИВ-статус (т.е. наличие на вируса в кръвта) спомага за получаването на най-ефективна медицинска помощ, която е способна да забави и дори да предотврати сериозните и застрашаващи живота усложнения.

При наличие на ХИВ някои инфекции (например сифилисът) трябва да се лекуват по различен начин. Носителите на вируса трябва да наблюдават своя имунен статус и други показатели. Това позволява навреме да се предприеме необходимото антиретровирусно лечение и да се предотврати развитието на СПИН.

В никакъв случай не бива да се забравя, че човек може...



следва: хламидиоза

 
изпишете търсеното на латиница
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.