zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цветотерапията



Цветотерапията

Приемана от едни и отхвърляна от други, тя все пак отчасти се гради върху доказани от науката факти.

5 май 2006, здраве.bg
втора част на материала


... бодро, весело настроение, подарява усещане за радост от живота. Този цвят увеличава работоспособността по-малко, отколкото червения цвят, но за по-дълго време. А настъпващата умора е по-малка, отколкото след червения цвят. Този цвят се използва, когато за кратък срок трябва да се извърши мого трудна работа и в моменти на значително емоционално и интелектуално натоварване. Той спомага за усвояването и запомнянето на материала и за творческата работа с материала. Оранжевото влияе благоприятно върху далака, подстомашната жлеза, тънкото черво и белите дробове. Цялата оранжева гама е отлично лекарство за депресия.

Жълтият цвят по своето действие е сходен с оранжевия - той е окрепващ, тонизиращ, носи оживление, помага за удължаване на доброто настроение. Това е цветът на надеждата и оптимизма. Той също увеличава работоспособността, макар и в по-малка степен, но за дълго време. Влияе благотворно върху творческата дейност. Той засилва апетита и е особено лечебен за храносмилателните органи и черния дроб.

Зеленият цвят е неутрален, мек и успокояващ. Не е случайно, че човек се разтоварва именно сред зелените дървета в парковете и горите или се разхожда сред зелената трева. В цветолечението зеленият цвят влияе благотворно върху зрението, сваля умственото и физическото пренапрежение, стабилизира кръвното налягане, помага при главоболие и мигрена, сърдечно-съдови заболявания, регенерира клетките, създава усещане за спокойствие и умиротворение. Този цвят се предпочита от тези, които търсят собственото “аз” или нова цел в живота.

Светлосиният цвят е пасивен цвят. Той способства за отпускане и забавяне на жизнените процеси, намалява работоспособността и емоционалното напрежение, създава спокойствие, помага на човека да опознае самия себе си и да се чувства комфортно когато е сам, вхъхновява. Успокоява нервната система, влияе благотворно при умора и безсъние, при заболявания на гърлото и дихателната система. Този цвят е много подходящ за спални, кабинети...

 
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.