zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ЦветотерапиятаЦветотерапията

Приемана от едни и отхвърляна от други, тя все пак отчасти се гради върху доказани от науката факти.

5 май 2006, здраве.bg
втора част на материала


Лечебното въздействие на цвета, ако се приеме твърдението на някои, че той има такова, се свързва с влиянието на менящи се вълни с определена дължина върху човешкото тяло и центрове на психиката. Безспорен обаче е фактът, че механизмът на много болести е обусловен от нарушаването на баланса в организма. В това число може да се постави и цветовата хармония или липсата на такава - смесването на цветове, недостига на определен цвят, психичното равновесие.

Привържениците на цветотерапията смятат, че ако се възстанови “липсващия” на организма цвят или той бъде изчистен от странични смеси, може да се възстанови и равновесието в организма.

Днес психолозите са почти единодушни, че използвайки различните цветове може да бъде стимулиран или иницииран определен маниер на поведение на човека. Специалистите в областта на рекламата например знаят, че промяната на цвета на външната обвивка на продукта може да окаже съвсем ново въздействие върху купувача.

Установено е, че определени цветове в нашето непосредствено обкръжение могат да помогнат при изпълняването на дадени задачи. Например физически упражнения е добре да се извършват в обкръжение от топли цветове - червено и оранжево, а спокойните цветове - синьото и зеленото - са идеални за периодите на умствена работа. Интересен факт например е, че когато са се появили светофарите, хората много трудно са се спирали при червена светлина, защото на ниво психика този цвят означава “върви”, а зеленото - “спри”.

Психиатрите са установили връзка между чертите от характера на човека и неговият любим цвят.

Човекът, предпочитащ червения цвят е екстровертен, той е доста чувствителен и може не само да се влюбва безумно, но и да бъде деспотичен и психически неуравновесен.
Жълтият цвят се предпочита от интелектуалците, а също от общителните и вежливи хора. Синият цвят символизира вярност към дълга и се предпочита от хората, които предпочитат самотата. Светлосиният цвят се предпочита от романтиците. Сивият...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.