zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цветотерапия - 2



Приемана от едни и отхвърляна от други, тя все пак отчасти се гради върху доказани от науката факти.

6 май 2006, здраве.bg
към първата част


Синият цвят е пасивен, студен и спокоен. Под неговото влияние намалява активността на жизнените процеси и работоспособността, успокояват се емоциите, възниква склонност към съзерцание и размишление.
Синьото създава благоприятна обстановка за спокойна, но не и интензивна работа и намалява усещането за умора от нея. Той оказва положително въздействие върху дихателните органи, очите, ушите и тялото като цяло, спира кръвотечението, спомага за бързото заздравяване на раните и намаляването на болката, намалява апетита.
цвят е най-пасивният. Той отслабва жизнените процеси, намалява работоспособността, успокоява до отпуснатост, неговото прекомерно влияние води до сънливост и усещане за умора. Той символизира значителните промени и необходимостта от уединение.
цвят е символ на чистотата на намеренията, съвършенството, непорочността и силата. Затова някои считат, че той укрепва и очиства целия организъм.
цвят успокоява емоционално хората, разрешава конфликтите. Все пак с него не бива да се злоупотребява, тъй като може да се предизвика депресия. Често той се използва, за да се скрият или защитят емоциите.
Най-благоприятен е черният цвят в съчетание с белия. Тази гама изключително добре може да уравновеси човека, помага той постоянно да има контрол над собственото си поведение и да оценява правилно ситуациите.
Кафявият
цвят се смята за цвета на здравия смисъл. Той е спокоен и сдържан. Предизвиква усещане за топлина, спокойствие и жизнена устойчивост.

Как да използваме свойствата на цветовете?
Специалистите съветват основната част от оформлението на нашето жилище - тапети, мебели, под - да бъдат неутрални. С разнообразните художествени детайли: картини, пердета, щори, хавлии и покривки можем да постигнем реализиране на своите “цветни желания”.
Ако изпитвате нужда някой определен цвят да присъства винаги около вас, нека това бъде в някой по-ненатрапващ се детайл от дома или в дрехите, които носите често.
Всеки...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.