zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ваксинирането срещу пневмония може да спаси хиляди деца



17 април 2006, здраве.bg

Новородените деца трябва да се ваксинират срещу пневмококови инфекции, смятат учени от Университета във Вандербилт. Направените от тях изследвания показват, че това съществено би намалило процента на заболеваемост при децата под 2 годишна възраст.
Бактерията Streptococcus pneumoniae предизвиква такива сериозни заболявания като пневмония и менингит. Ваксина срещу нея бе лицензирана в САЩ през 2000 година и се препоръчва за деца от 2 до 23 месеца. След ваксинирането процентът на заболеваемост от пневмококови инфекции при американските деца по-малки от 2 години е намалял с 60%. Едновременно с това се понижава и нивото на заболеваемост при възрастните.
Пневмонията е едно от най-разпространените и сериозни заболявания на белите дробове у децата. Особено високо ниво на заболеваемост и леталност при пневмония се наблюдава при новородените и децата до 5 години. Според данните на Световната организация по здравеопазването честотата на болестите, предизвикани от Streptococcus pneumoniae е различна в отделните страни, но тези заболявания са голям проблем за здравеопазването в целия свят. Всяка година умират около 1 милион деца от пневмококови инфекции.
За съжаление, в развиващите се страни тази ваксина не се използва и това е фактор за високата смъртност на новородените в страните от Азия и Африка.
Резултатите от направеното изследване, публикувани в Journal of the American Medical Association, потвърждават, че изборът на тази ваксина е напълно оправдан.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    превенция    деца    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.