zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

20 мита за начините на отслабване



20 мита за начините на отслабване

фото: sxc.hu

Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.

здраве.bg

... това становище се базират различни диети, някои от които изключват от храненето и мазнините. Тези диети могат да ни помогнат, но след много дълго приложение. Всички възможни негативни последствия за организма все още не са достатъчно изучени.

4. Трябва да се яде често, но по-малко. Това твърдение не е доказано от никакви научни данни. Теглото се натрупва в организма въз основа на общото ежедневно количество храна и нейната калоричност. Няма никакво значение дали тя е изядена на два или десет пъти.

5. Може да се яде всичко, но да се изяжда само половината от необходимия порцион. Тази много модна заблуда може да ви помогне да отслабнете, но ще навреди на здравето ви – бързо ще усетите недостиг на витамини и други ценни вещества.

6. Гладуването може да ни помогне да отслабнем бързо и прочиства организма от вредни вещества. Можем да отслабнем, но при възстановяване на нормалния ни хранителен режим ще напълнеем дори повече.

7. Ананасите помагат да се отслабне, дори ако се употребява мазна храна. В ананасите действително се съдържат вещества, които разграждат мазнините. Но когато попаднат в стомаха, те се дезактивират и не могат да възпрепятстват натрупването на мазнини. Съвсем различен би бил случая, ако науката успее да изолира тези вещества от ананаса и създаде на тяхна основа специален медикамент.

8. Редовната употреба на слабителни чайове спасява от затлъстяването. Това е опасно заблуждение! Да се пие такъв чай се препоръчва само при постоянен запек. В противен случай може да се причини вреда на микрофлората на стомаха и червата, което ще доведе и до проблеми с имунната система.

9. Причината за затлъстяването е мазната храна. Но мастните киселини са необходими на организма, тъй като те са незаменимо звено при обмяната на веществата. При недостиг на мазнини възникват проблеми с жлъчката. В дневната ни доза храна трябва да има не по-малко от 20% мазнини.

10. Отказването от вечеря може да ни помогне...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.