zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

20 мита за начините на отслабване20 мита за начините на отслабване

фото: sxc.hu

Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.

здраве.bg

Проблемът за наднорменото тегло е един от най-актуалните здравни проблеми днес. Онова, което специалистите наричат потребителска треска за по-качествени продукти, води неусетно до все по-честата употреба на висококалорична храна. Все повече хора предпочитат “бързото хранене”, а за движение и физически упражнения се отделя много малко време.

Като резултат нараства броят на хората, страдащи от затлъстяване, а това предизвиква и редица съпътстващи болести. Според данни на Световната здравна организация над 40% от населението в света е с тегло над нормата, а в някои страни този процент е над 60.

Информацията за начините на отслабване е една от най-популярните теми, както в специализираните, така и в общите издания. С всеки ден нараства броят на предлаганите различни диети. Всяка нова диета се приема с възторг и често предоверяващите се пациенти приемат за вярно всичко, което им казва поредният диетолог. Но специалистите по правилното хранене са разделени в своите разбирания и съвети за правилно хранене, всеки има свой собствен метод.

Напълно безсмислено е да бъдат спазвани сляпо отделните препоръки. Възможно е не само да не постигнем желания резултат, а и да навредим на здравето си.

Сюзана Клаус, професор в Института по хранене и обмяна на веществата в град Постдам, Германия определя като най-разпространени следните 20 мита за отслабването:

1. Може да се отслабне като се употребяват нискокалорични продукти. Обаче благодарение на низката си калоричност тези продукти не ни засищат достатъчно и се налага да се храним повече. Ефектът е нулев, а освен това може да се предизвика и разширение на стомаха.

2. За затлъстяването е виновна захарта. Даже напълно да изключим всичко сладко от нашето меню, в много продукти се съдържат различни вещества, например нишестето, които организмът преобразува в захар. А и захарта е необходима на организма, защото тя е незаменим източник на енергия.

3. Трябва да се употребяват по-малко въглехидрати. Върху...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.