zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болестите често започват от... мислите



Болестите често започват от... мислите

Винаги търсете първоизточника, съветват специалистите.

здраве.bg

Студеното и променливо време не помага за доброто настроение. Светът ни се струва мрачен, неуютен, лишен от цветове, а респираторните инфекции проявяват своята активност. Настинките и депресията често се възприемат като даденост, с която е безполезно да се борим. Но както показват някои последни изследвания, болестите започват именно в нашата глава!

Ако човек има потиснато настроение заради лошото време, неприятности в личния живот, стресови ситуации, то това се отразява и на неговото здравословно състояние. Имунитетът в този случай се задейства много бавно. Ако имате оптимистична нагласа, то тогава имунните клетки се образуват в много по-големи количества и защитават по-активно организма.

Затова биолозите стигат до извода, че можем сами да програмираме защитните сили на организма в полза на здравето.

Използвайте силата на мисълта, съветват те. Постоянно си внушавайте: “Здрав съм и ще се преборя с всяка инфекция”. Ако постоянно “вкарвате” в подсъзнанието си тази информация, ще можете да активизирате имунната система. Много може да се постигне и с помощта на автогенния тренинг и йогата.

И до днес лекарите спорят за лечението на настинката със студ. Студът е добро профилактично средство – две мнения за това няма! Звучи парадоксално, но този метод е доказал, че е много ефективен: от време на време излизайте на улицата за няколко минути само по тениска даже в студено време. Студът стимулира имунните клетки и те започват активно да се размножават. Още по-полезни са продължителните разходки в студено време, но разбира се, облечени добре. Организмът реагира на студения въздух с повишено кръвообращение - активизират се защитните сили на организма.

Разбира се, от инфекции ни предпазват не само доброто настроение и положителните емоции. В този период е много важно и правилното хранене. Имунните клетки се нуждаят особено много от някои витамини...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.