zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болестите често започват от... мислитеБолестите често започват от... мислите

Винаги търсете първоизточника, съветват специалистите.

здраве.bg

Студеното и променливо време не помага за доброто настроение. Светът ни се струва мрачен, неуютен, лишен от цветове, а респираторните инфекции проявяват своята активност. Настинките и депресията често се възприемат като даденост, с която е безполезно да се борим. Но както показват някои последни изследвания, болестите започват именно в нашата глава!

Ако човек има потиснато настроение заради лошото време, неприятности в личния живот, стресови ситуации, то това се отразява и на неговото здравословно състояние. Имунитетът в този случай се задейства много бавно. Ако имате оптимистична нагласа, то тогава имунните клетки се образуват в много по-големи количества и защитават по-активно организма.

Затова биолозите стигат до извода, че можем сами да програмираме защитните сили на организма в полза на здравето.

Използвайте силата на мисълта, съветват те. Постоянно си внушавайте: “Здрав съм и ще се преборя с всяка инфекция”. Ако постоянно “вкарвате” в подсъзнанието си тази информация, ще можете да активизирате имунната система. Много може да се постигне и с помощта на автогенния тренинг и йогата.

И до днес лекарите спорят за лечението на настинката със студ. Студът е добро профилактично средство – две мнения за това няма! Звучи парадоксално, но този метод е доказал, че е много ефективен: от време на време излизайте на улицата за няколко минути само по тениска даже в студено време. Студът стимулира имунните клетки и те започват активно да се размножават. Още по-полезни са продължителните разходки в студено време, но разбира се, облечени добре. Организмът реагира на студения въздух с повишено кръвообращение - активизират се защитните сили на организма.

Разбира се, от инфекции ни предпазват не само доброто настроение и положителните емоции. В този период е много важно и правилното хранене. Имунните клетки се нуждаят особено много от някои витамини...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    заболявания    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.