zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кое море ще ни е най-полезно



Кое море ще ни е най-полезно

Почивката на море не е само заради слънцето, но и заради водата и климата като цяло!.

1 юли 2013, здраве.bg

Колко хора могат да си представят лятната почивка без море?! И всъщност, дори без да осъзнават защо, са напълно прави! Морето е уникално природно лекарство, което не само ни дава възможност да отпочинем и да се възстановим, но и укрепва здравето ни.

Според френският биолог Рене Кентон морската вода е толкова сходна по състав с кръвната ни плазма, че е способна да прониква през кожата в кръвта, като обогатява тялото с минерали и активизира деленето на клетките.

Сред минералите, на които почти всяка морска вода е много богата са: магнезият (подобрява имунитета), калцият (укрепва костите), йодът (засилва обмяната на веществата), калият (нормализира кръвното налягане и работата на сърцето), бромът (успокоява нервната система).

Как обаче да изберем кое море ще е най-подходящо именно за нас?

Мъртво море

- Плюсове:
Започваме с него не защото е най-екзотично, а защото в повечето класации за ползата на морската вода за човешкото здраве то е на първо място. Мъртво море комбинира действието на лечебната кал и уникалната по своя минерален състав морска вода. Поради изключително високото съдържание на сол – 260-310 г/л – то се счита за най-чисто – в него не могат да живеят нито микроорганизми, нито риба. Освен това наоколо няма никакви промишлени предприятия.

Независимо от високата температура през лятото – често над 40 градуса – жегата се понася по-лесно благодарение на непрекъснатите изпарения, богати на бром. Този природен ефект не само прави въздуха мек и приятен за дишане, но и намалява вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Затова и тук загарът става равномерен, а да се изгори е практически почти невъзможно.

Невероятно, но факт е, че от 21 минерала, които се съдържат във водата на Мъртво море, 12 се срещат само тук.

- Минуси:
За плувците и гмуркачите престоят на Мъртво море ще е скучен – заради солеността на водата тук не може...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.