zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

L-карнитин: от полза за отслабване, но далеч не само за това



L-карнитин: от полза за отслабване, но далеч не само за това

Червеното месо е една от храните най-богати на L-карнитин.

В последните години L-карнитинът намира място в много хранителни добавки, като само част от тях са за отслабване.

4 юни 2013, здраве.bg

... риска си от повторна сърдечна атака.

Интермитентно накуцване

Интермитентното накуцване е тежка болка в краката, причинена от стесняване на артериите, които доставят кръв с достатъчно кислород в краката. Това заболяване тежко засяга способността на хората да вървят и да извършват по-тежка физическа активност. Открито е, че хранителните добавки с L-карнитин подобряват трансфера на кръв до краката и драстично понижават болката, което води до способността пациентът отново да може да върви комфортно на по-дълги разстояния и да прави упражнения.

Лечение на Алцхаймер и деменция

Изследвания върху лабораторни плъхове в напреднала възраст показват, че приемането на хранителни добавки с L-карнитин подобрява умственото функциониране. Паметовите способности се подобрили и изследователите открили, че плъховете станали по-активни. Трябва да се проведат още научни изследвания, за да се докаже, че тези ползи ще се проявят и при хората.

Лечение на диабет

L-карнитинът доказано понижава нивата на мазнините в мускулите и понижава кръвната захар. Чувствителността към инсулина също се подобрява. Инсулинът се отделя от панкреаса в потока на кръвта и е необходим за движението на захарните молекули в клетките на тялото, където да бъдат използвани за енергия.

Безплодие при мъжете

Мъжете, които имат проблем с ниския брой сперматозоиди също като цяло имат ниско ниво на L-карнитин в кръвта. Проучванията показват, че приемането на хранителната добавка подобрява броя и подвижността на жизнеспособните сперматозоиди. Добавката с L-карнитин подобрява и ефекта от виаграта при мъжете, които преди това не са имали подобрение, приемайки този медикамент.

Отслабване

Някои изследвания сочат, че приемането на хранителни добавки с L-карнитин може да ни помогне да отслабнем. Тази аминокиселина може да ни помогне да увеличим мускулната си маса, да ограничим масата на мазнините и да понижим усещането за умора. Повишената мускулна маса помага...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.