zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

L-карнитин: от полза за отслабване, но далеч не само за това



L-карнитин: от полза за отслабване, но далеч не само за това

Червеното месо е една от храните най-богати на L-карнитин.

В последните години L-карнитинът намира място в много хранителни добавки, като само част от тях са за отслабване.

4 юни 2013, здраве.bg

L-карнитинът, или както по-често го наричаме накратко за удобство карнитинът, е естествено освобождавана в организма аминокиселина, чиято основна роля е усвояването на мазнините. Той подпомага движението им в митохондриите и стимулира последните да изгарят мазнини за енергия. Тялото самó произвежда L-карнитин, но ще му помогнем като консумираме повече червено месо, риба, млечни продукти, фъстъчено масло, пшеница, авокадо.

С възрастта способността на организма да синтезира L-карнитин намалява, независимо колко от горните храни консумираме, и това води до натрупване на килограми. L-карнитинът обаче в момента се изследва за качествата му не само с цел отслабване, но и за лечението и превенцията на много други сериозни здравословни нарушения.

Ползи за здравето от L-карнитина

Най-новите изследвания показват, че L-карнитинът е полезен за лечение на сърдечни заболявания и проблеми на съдовата система. В частност той дава обещаващи резултати при използването му за лечение на симптомите на следните състояния:

Ангина

Ангината е болка в гърдите, усещана в следствие на недостиг на кислорода, достигащ сърдечния мускул. Това състояние обикновено се причинява от стесняване на артериите, които доставят кръв до сърцето. Болката в гърдите обикновено се изпитва при напрягане. L-карнитинът помага за подобряване на доставянето на достатъчно кислород с кръвта до сърдечния мускул, което позволява на хората с ангина да извършват по-сериозни физически натоварвания без да изпитват болка в гърдите.

Сърдечна исхемия

Липсата на достатъчен поток на кръвта към сърцето с времето води до исхемия, причиняваща смъртта на сърдечния мускул и оттам – до сърдечна недостатъчност. Забелязано е, че хората с исхемия имат ниско ниво на карнитин в сърдечния мускул и приемането на съответните хранителни добавки може да помогне. Хората, които вече са претърпели сърдечна недостатъчност, но след това са започнали да приемат хранителни добавки с L-карнитин, понижили...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.