zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отслабването – митове без край



Отслабването – митове без край

В океанът от информация и предложения за диети понякога единственото, което можеш, е да се удавиш.

22 май 2013, здраве.bg

... от полезни биологично активни вещества! Например растителните мазнини са основен източник на витамин Е, наричан ненапразно „витамин на младостта и красотата”.

Важен клас мазнини са т.нар. мононенаситени и полиненаситени мастни киселини. Те са незаменими за организма ни, който не може да ги произвежда, а са му необходими за производството на някои хормони, за усвояване на витамини, за нормалната функция на нервната и сърдечносъдовата системи.

Разбира се, калоричността на мазнините е висока. Затова трябва да се внимава с количеството им – 1-2 лъжици на ден са напълно достатъчни.

Недостигът на мазнини в диетата води до нарушаване в мастния обмен – предпоставка за натрупване на излишни килограми и поява на други здравни проблеми.

Освен витамин Е, други важни витамини, съдържащи се основно в мазнините са витамините А и D. Първият е много важен за кожата и зрението, а вторият възпрепятства появата на остеопороза. Витамин Е пък поддържа функцията на репродуктивната система и усилва усвояването на витамин А.

От полиненаситените мазнини се синтезират простагландини – сигнални съединения, които регулират функционирането на дихателната и сърдечносъдовата системи, както и работата на репродуктивните органи.

От растителните мазнини се произвеждат и левкотриени, които имат противовъзпалително действие.

Мит №4: обезмаслените продукти винаги са най-добрият избор!

Това не е вярно – не само защото (най-вече) растителните мазнини са нужни за нормалното функциониране на организма ни, но и защото, за да възстановят изначалните вкусови качества на продукта си, производителите компенсират обезмасляването по всякакъв възможен начин.

Ако се зачетем в някой етикет на обезмаслена храна, ще видим, че на мястото на мазнините са се появили различни емулгатори и стабилизатори. Тяхната цел е да маскират недостига на мазнина и да придадат на продукта необходимата консистенция.

Затова и твърде сериозното увличане по такива модерни храни е лош избор.

Наситените...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.