zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отслабването – митове без крайОтслабването – митове без край

В океанът от информация и предложения за диети понякога единственото, което можеш, е да се удавиш.

22 май 2013, здраве.bg

... Това принуждава червата да произвеждат повече холестерол – за да компенсират загубата. При този процес обаче тялото не може да регулира производството на холестерол, така както го прави, ако той постъпва нормално чрез храната. Дори след като гладуването приключи организмът не може да се върне към нормалния си цикъл и често се стига до повишаване на холестерола в кръвта над нормалните граници (хиперхолестеринемия) – един от основните фактори, водещи до сърдечносъдови проблеми, например атеросклероза.

Мит №2: най-важното е да намеря „своята” диета!

Изобилието от планове за хранене – диети за отслабване е изумително. Но е важно да се знае най-малкото, че загубата на 5-7 кг седмично е съпътствано от сериозна опасност за здравето (а и за добрия ни външен вид) – строгата диета подлага организма на силен стрес, лишава го от необходими вещества, които иначе постъпват в нужното количество всеки ден.

Постоянното усещане за глад води до лошо настроение, повишена раздразнителност и невъзможност да се концентрираме.

Най-обидното е, че всички лишения вероятно ще се окажат напразни. Кратковременната диета за отслабване не е трайно решение на проблема с наднорменото тегло. След нейното прекратяване, също както в случая с гладуването, килограмите обикновено се връщат поне до предишното си ниво.

При недостига на въглехидрати и мазнини се понижава и производството на инсулин. Ако се редуват периоди на гладуване и захранване, тялото не може да регулира количеството инсулин и това може да доведе като начало да натрупване на мазнини в коремната област, а в по-дългосрочен план и до поява на диабет тип 2.

Мит №3: в чинията ми не бива да има и грам мазнини!

Това погрешно схващане продължава да нанася вреди на много хора, търсещи отслабване. В опита си да се отърват от „страшните” мазнини, те ги изключват напълно от храната си, в това мисло растителните мазнини, които следва да присъстват всеки ден в менюто ни.

Полезните мазнини са истински концентрат...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.