zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отслабването – митове без край



Отслабването – митове без край

В океанът от информация и предложения за диети понякога единственото, което можеш, е да се удавиш.

22 май 2013, здраве.bg

... мазнини, от които все ни съветват да бягаме едва ли не „като от чума”, е нормално да представляват около 1/3 от общото количество мазнини в диетата ни.

Обезмасляването на храните води до отстраняване от тях на всички видове мазнини, т.е. и на полезните, както и на мастноразтворимите витамини и антиоксиданти.

Ако искаме да намалим калоричността на храната, по-правилният път е да ограничим количеството на мазнините от животински произход. Лишаването на организма от растителни и рибни мазнини обаче може да има тежък резултат – необратими нарушения в обмяната на веществата.

Мит №5: за да отслабна, трябва да се откажа от сладкото!
Разбира се, за да се радваме на добра фигура, трябва да ограничим висококалоричните десерти. Но това не бива да се пренася върху въглехидратите като цяло. Глюкозата е необходима за мозъчната дейност, а и недостигът й води до раздразнителност и понижен тонус.

Сладкото, в разумни количества, не само може, но и трябва, да се яде. То е основен източник на енергия за тялото, вкл. за мозъка.

Освен това въглехидратите са необходими за нормалния липиден (на мазнините) обмен или както се изразяват много диетолози „Мазнините изгарят в пламъка на въглехидратите”.

От рафинираната захар можем съвсем спокойно да се лишим, но едно парче шоколад няма да ни навреди. Към полезните „захари” пък се числят меда и плодовете. В последните преобладават т.нар. полизахариди, т.е. сложни въглехидрати, които при неголяма калоричност имат различни ползи за здравето – понижават риска от сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, рак.

Ако искаме да следваме режим за отслабване, сладкото трябва да заема около 10% от общия брой калории за деня.

Искам да отслабна колкото и да е трудно!

Свалянето на излишните килограми всъщност е само първата част от целта. Еднакво важно е да задържим новото, по-ниско тегло. В общия случай, т.е. при всички хора, които не страдат от някакво заболяване, водещо до наднормено тегло, най-добрият начин е изпитаният:...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.