zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цвеклото: разнообразни ползи за здравето



Цвеклото: разнообразни ползи за здравето

Червеното цвекло е сред незаслужено пренебрегваните зеленчуци, въпреки полезните му качества и вековната медицинска традиция.

5 февруари 2013, здраве.bg

... имат проблеми с усвояването на желязото от организма.

Предложения за това как да се възползваме от цвеклото

- Сокът от сурово цвекло е една от най-полезните форми за консумация на този зеленчук. Самият сок е доста силен, затова вкусът му е по-добър в комбинация с други зеленчуци.

- Хранителните вещества в цвеклото са по-податливи на разпадане при по-продължително готвене в сравнение с други храни, затова, ако искаме да готвим зеленчука, най-добрият вариант е на пара за максимум 15 минути.

- Стъблата и върховете на цвеклото осигуряват почти същите здравословни ползи като самия корен, но с допълнителните хранителни вещества, които се свързват с консумацията на зелените листни зеленчуци.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.