zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цвеклото: разнообразни ползи за здравето



Цвеклото: разнообразни ползи за здравето

Червеното цвекло е сред незаслужено пренебрегваните зеленчуци, въпреки полезните му качества и вековната медицинска традиция.

5 февруари 2013, здраве.bg

Цвеклото има няколко основни разновидности, но когато говорим за кулинария, най-често имаме предвид т.нар. червено цвекло. Само една порция от него може да зареди тялото с енергия и да понижи кръвното налягане. Консумацията на цвекло, според някои данни, предпазва от рак, ограничава болките при артрит и подпомага отслабването. И това са само част от ползите, които червеното цвекло може да донесе на здравето ни.

Много хора избягват да включват цвеклото в диетата си, но специалистите по здравословно хранене смятат, че е добре то да присъства в чинията ни, дори всеки ден. Ето и част от основателни причини за това:

Цвеклото помага при отслабване

Цвеклото има сладък вкус, но купичка от него съдържа само 60 калории, при това в комбинация с изобилие от фибри. Това превръща този зеленчук в перфектната храна при желание да контролираме теглото си.

Захарите в цвеклото са въглехидрати, тъй като постъпват в организма под натуралната си форма. За разлика от бялата захар, калориите в червеното цвекло са комбинирани от много хранителни вещества и фитохимикали.

Повишаване на енергията и мозъчната дейност

Цвеклото е богато на полезни естествени нитрати, които в тялото се превръщат в азотен оксид. Последният е известен с това, че разширява стените на кръвоносните съдове и така се улеснява транспортирането на повече кислород и хранителни вещества, т.е. на енергия.

Изследванията показват, че азотният оксид повишава ефективността на митохондриите, които са своеобразните електроцентрали на организма. Резултатите от тези проучвания са впечатляващи:

- Само една малка порция (70 г) сок от цвекло понижава кръвното налягане с 2%;
- Пак само една такава порция цвекло е нужна за увеличаване на времето, което професионални гмуркачи могат да прекарат под вода, като им помага да задържат дъха си с 11% по-дълго;
- Установено е и че велосипедистите, които пият по една...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.