zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цвеклото: разнообразни ползи за здравето



Цвеклото: разнообразни ползи за здравето

Червеното цвекло е сред незаслужено пренебрегваните зеленчуци, въпреки полезните му качества и вековната медицинска традиция.

5 февруари 2013, здраве.bg

... голяма порция (500 мл) сок от цвекло, могат да карат с до 20% повече време.

Цвеклото е натурален афродизиак

Едно от най-рано откритите (от древните римляни) свойства на цвеклото било повишаването на либидото. Много растения са се считали за афродизиаци от дадена култура в определен момент, но в този случай става дума за нещо повече.

Както отбелязахме по-горе, цвеклото може да увеличи потока на кръвта. Повишеното кръвоснабдяване в областта на гениталиите е един от механизмите на действие и на фармацевтичните препарати, създадени с тази цел. Цвеклото съдържа и високо количество от минерала бор, който е директно свързан с производството на човешките полови хормони.

Цвеклото е мощен антиоксидант

Антиоксидантите помагат за възстановяването на тялото от натрупаните през деня травми и износвания на тъканите, известни ни повече с популярния израз „стареене”. Цвеклото е отличен източник на добре известни мощни антиоксиданти като витамин С и манган, но всъщност не дотам известните антиоксиданти в този зеленчук са с основен принос за истинските му ползи.

Кървавочервеният цвят на цвеклото произтича от група мощни антиоксиданти, наречени бетаини. Много изследвания потвърждават ползата от тях за здравето ни - тези вещества помагат за ограничаването на риска от рак, сърдечни заболявания, диабет, различни възпаления.

Цвеклото притежава противовъзпалителни свойства

Възпалителният отговор е естествена функция на организма, която спасява живота ни, когато реагира на острия стрес, породен от източници като бактериални инфекции и травми. В следствие на постоянния стрес в модерния живот обаче това възпаление може да стане хронично, сякаш тялото е постоянно в процес на битка. Възпалението се свързва с множество симптоми и заболявания като:

- бръчки;
- отслабен имунитет (т.е. податливост на инфекции);
- рак;
- артрит;
- бронхит;
- хронична...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.