zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни за по-силен имунитет



Храни за по-силен имунитет

На какво да наблегнем в храната, за да подсилим имунитета си.

здраве.bg

... Макар че не е препоръчително да взимаме хранителни добавки с витамин С ежедневно, можем да го правим, ако сме болни от грип. През останалото време, вместо добавки, е по-добре да ядем повече богати на витамин С храни като портокали, киви, ягоди, пъпеши.

Гъби - за бета-глюкан

Бета-глюканите са вид полизахариди с доказана способност да стимулират имунитета, да понижат LDL („лошия”) холестерол и да регулират кръвната захар. Не всички бета-глюкани обаче стимулират работата на имунната система. Бета 1,3/1,6 глюканите от гъбите подобряват работата на макрофагите в имунната система - функция, която е от първостепенно значение за предпазването от инфекции. Бета 1,3/1,4 глюканите, намиращи се в овеса и ечемика обаче не са ефективни. Затова нека добавим малко гъби към сосовете за спагети, супите, пицата и яхниите. Не само екзотичните гъби съдържат бета-глюкани – култивираните печурки, които са най-масово достъпни, също са добър вариант.

Морски дарове - за селен

Повечето от нас, когато стане дума за морски дарове, се сещат за полезните омега-3 мастни киселини. Но морските дарове са богати и на селен, който е мощен антиоксидант. Изследване, проведено от учени от Калифорнийския университет, е установило, че диетата, богата на селен, засилва имунният отговор на тялото и води до повишено функциониране на белите кръвни телца (В-лимфоцитите и вероятно Т-клетките). Затова е добре да включим и разнообразни морски дарове към обичайните храни през есента и зимата.

Зелен чай - за катехини

Данните от изследване, проведено през 2007 г., сочат, че участниците, които приемали екстракт от зелен чай, подобрили имунитета си, благодарение на секретирането на повече интерферон. Учените са единодушни, че 5-6 чаши зелен чай са напълно достатъчни. Зеленият чай е добър имуномодулатор, защото е богат на катехини (вид антиоксиданти). Пиенето на 6 чаши чай може и да ни звучи трудно постижимо, но 2-3 чаши от тази напитка (без захар) изглежда напълно...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.