zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сутрешното гадене: рискове за здравето



Сутрешното гадене: рискове за здравето

Тежкото гадене сутрин, понякога типично за ранната бременност, крие известни рискове.

17 декември 2012, здраве.bg

Тежкото сутрешно гадене по време на бременността, известно още като hyperemesis gravidarum, засяга около 1% от бременните жени. Състоянието обикновено отшумява през втората половина от бременността и не води до сериозни проблеми за майката или детето, но все пак предизвиква недохранване и дехидратация и може да крие известни рискове.

Преждевременно раждане

Изследване, проведено сред повече от 80 хиляди жени, е установило, че онези от тях, които са страдали от тежко гадене и повръщане по време на бременността, е 23% по-вероятно да родят преди 34-тата седмица. Причините за тази връзката засега не може да се установи, но лошото хранене и недостатъчното наддаване на тегло могат да допринесат за повишаването на риска, твърдят специалистите.

Риск от психически разстройства при децата

Резултатите от изследване, проведено през 2011 г., показват, че децата, чиито майки са имали тежко сутрешно гадене по време на бременността, са 3,5 пъти по-податливи на поведенчески или емоционални проблеми като тревожност, депресия или биполярно разстройство, когато пораснат.

Майките в изследването споделили, че са свалили поне 5% от теглото си през периода на тежкото сутрешно гадене и повръщане. Учените допускат, че стресът и тревожността по време на бременността, както и недохранването, могат да повлияят на развитието на мозъка на плода.

Също така се смята, че жените с това състояние могат да проявят физически или психологически проблеми след бременността и това затруднява установяването на здрава връзка между тях и детето.

Жените, участвали в това проучване обаче са били бременни преди много години, когато лечението на hyperemesis gravidarum не е било достъпно, което значи, че рискът за днешните деца може да е по-нисък.

Мозъчни увреди

Има случаи, макар и редки, в които бременни жени развиват мозъчно разстройство, известно като енцефалопатия на Вернике, след като при тях сутрешното гадене и повръщане е продължило няколко месеца и е довело до съществена...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
9 месеца    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.