zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се предпазим от преждевременно ражданеКак да се предпазим от преждевременно раждане

Редовните прегледи при лекар и здравословният начин на живот по време на бременността са от първостепенно значение.

здраве.bg

За преждевременно раждане се говори, когато шийката на матката се отвори преди стандартните 37 седмици от бременността. Но има възможност това да бъде предотвратено, както по време на самата бременност, така и в критичния момент.

За да се предпазим от преждевременното раждане, е особено важно да разпознаваме симптомите му като вагинален секрет и кървене, контракции по около 8 пъти в час и болки в гърба. Но как точно да се предпазим от това?

Редовни прегледи при лекар

Редовните прегледи при лекаря, проследяващ бременността, са най-добрият начин за предпазване от преждевременно раждане. Лекарят може да определи здравословното състояние на бебето и майката при всяка визита и по този начин могат да се избегнат всички усложнения. Ако бременната има проблем с диабета или високото кръвно, редовните прегледи при лекаря са абсолютно задължителни.

Здравословен начин на живот

Оптималното физическо и психическо здраве на майката са от огромно значение за предотвратяването на преждевременно раждане, а това до голяма степен зависи най-вече от навиците и грижите, които полага бременната за себе си и бебето.

Всяка бременна жена трябва задължително да избягва употребата на наркотични вещества, алкохолни напитки и тютюневи изделия, тъй като тези вещества увреждат здравето на бебето и са сред най-честите причини за преждевременното раждане.

Спазването на правилна диета също е особено важно, защото някои хранителни вещества като фолиевата киселина, калция, протеините и желязото не трябва да бъдат дефицитни, за да може плода да следва своя здравословен растеж.

Други причини за преждевременно раждане могат да бъдат стреса и напрежението, които опустошават психическото състояние на майката.

Поради това, когато забременеем, трябва да се опитваме да бъдем в добро настроение през цялото време. Хормоналните промени през този период от живота затрудняват тази цел, затова може би ще са ни от полза медитативните упражнения и дихателните техники. Също така...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    9 месеца    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.