zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недостигът на цинк е ключ към хроничните заболявания



Недостигът на цинк е ключ към хроничните заболявания

Ядките, яйцата, морските дарове са сред храните най-богати на цинк - основен минерал за човешкото тяло.

Хроничните болести, типични с напредване на възрастта, се дължат в немалка степен на дефицит на цинк.

16 октомври 2012, здраве.bg

Недостигът на цинк в тялото може би е ключът към широк спектър хронични заболявания, от които човек страда с напредването на възрастта – рак, сърдечни болести, автоимунни заболявания, диабет, се казва в статия, публикувана в изданието Journal of Nutritional Biochemistry.

Цинкът явно участва в контрола на възпаленията, който се счита за една от основните причини, стоящи зад появата на много заболявания. Но лошата диета и неспособността на организма да усвоява цинка с напредването на възрастта често води до дефицит на този минерал, твърдят учени от Университета на щата Орегон.

Този дефицит води до увреда на ДНК и системно възпаление, което се свързва с развитието на повечето хронични дегенеративни заболявания. Все още обаче за съжаление никой не измерва това въздействие и съответно щетите, нанасяни от него, не са точно дефинирани.

Изследователите, цитирани от Ройтерс, все пак препоръчват всички хора в напреднала възраст са приемат хранителна добавка, осигуряваща допълнителен прием на 10-11 мг цинк на ден, като препоръчителната дневна доза в момента е 15 мг. Количествата над 40 мг трябва да се избягват, защото високите нива на цинк възпрепятстват усвояването на други хранителни вещества като например желязо и мед и могат да нанесат значителна вреда върху здравето ни.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.