zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Яйцата: как да извлечем максималната полза за здравето си



Яйцата: как да извлечем максималната полза за здравето си

В яйцата се съдържат почти всички хранителни вещества, необходими на човешкия организъм.

21 съвета, трика и здравословни рецепти за приготвяне на яйца.

5 октомври 2012, здраве.bg

... пилешки гърди или 1 купа нарязани на тънко гъби шийтаке;
- 2 с.л. картофено или царевично нишесте;
- 1 с.л. соев сос с ниско съдържание на натрий;
- 1 с.л. сусамово масло;
- 3 големи яйца, добре разбити;
- 2 бр. добре накълцан лук арпаджик.

Оставяме бульона да заври, заедно с виното и джинджифила. Добавяме моркова, зеления боб, зелето, пилешкото или гъбите и варим до готовност. Смесваме нишестето с 1/4 чаша студена вода и го изсипваме във врящата на тих огън супа. Чакаме да се сгъсти леко, след което добавяме соевия сос и сусамовото масло. Накрая добавяме яйцата. Яйцето ще се свари на тънки „панделки”. Оставяме супата още 1-2 минути на огъня и я сервираме, поръсена с накълцан арпаджик.

Какво се съдържа в жълтъка

По-тъмният жълтък на яйцата, снасяни от свободно пасящи кокошки, показва, че яйцето е по-богато на хранителни вещества от бледия и разпадащ се жълтък на конвенционалните яйца.

„Ако имаш яйце, имаш ястие!”

Когато Мери Симънс била дете, леля й й подарила красива малка чашка за варено яйце. „Просто се влюбих в тази чашка и обожавах да ям рохко сварени яйца от нея заедно с препечена филийка с масло”, разказва тя. Симънс все още обича да си приготвя яйца за закуска, но е усъвършенствала и впечатляващо много готварски техники и рецепти, описани в над 20-те книги, които е написала. Книгата й, посветена на яйцата – The Good Egg: More than 200 Fresh Approaches from Breakfast to Dessert, е спечелила престижната награда Джеймс Биърд за готварска литература.

Симънс се замислила да напише цяла книга за ястията от яйца още през 1998 г. По това време лекарите упорито са ограничавали пациентите си да ядат яйца, защото това щяло да покачи холестерола им. Затова дори здравите хора, които нямали проблем с холестерола, избягвали яйцата и изпускали такъв чудесен източник на хранителни вещества.

Авторката има много спокойно отношение към готвенето и смята, че всеки може да готви яйца – дори децата. Най-често срещаната грешка в готвенето...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.