zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Яйцата: как да извлечем максималната полза за здравето си



Яйцата: как да извлечем максималната полза за здравето си

В яйцата се съдържат почти всички хранителни вещества, необходими на човешкия организъм.

21 съвета, трика и здравословни рецепти за приготвяне на яйца.

5 октомври 2012, здраве.bg

... яйца. Суровите яйца носят своите рискове. Белтъците им съдържат гликопротеин, наречен авидин, който пречи на тялото да абсорбира биотина – витамин от група В. Салмонелата, макар рядко срещана, е следствие от отглеждането на птиците в санитарно занемарени условия. Това е още една причина да знаем какъв е източникът на яйцата, които купуваме.

• В едно изследване яйцата от свободно пасящи кокошки били сравнени с конвенционалните, добивани във фабрики, яйца. Първите съдържали 4 до 6 пъти повече витамин D, 7 пъти повече бета каротин, 3 пъти повече витамин Е и 2 пъти повече омега-3 мастни киселини.

• Яйчният жълтък съдържа холин, важно хранително вещество от витамините от група В, което поддържа здравето на мозъка и нервната система. Според изследванията 90% от американците имат дефицит на холин.

• Здравето на повечето хора се подобрява от яденето на яйца, но е важно да помним, че някои са алергични към тях. Някои лекари изказват хипотезата, че тази алергия възниква в следствие на прекалено дългото готвене на яйцата, при което химическата форма на протеините им се променя.

Яйцата: трикове в кухнята

• Важно е да използваме правилните съоръжения. Термоустойчива силиконова шпатула и тежък висококачествен тиган са основното. Някои хора са ревностни привърженици на железните тигани, други не харесват леко металния вкус, който придават нахраната. Добра алтернатива са тиганите от неръждаема стомана – само е важно да използваме в тях достатъчно мазнина, за да не залепнат яйцата.

• Ако при счупването на яйцето, падне и малко черупка, най-лесният начин е да я извадим с друго, по-голямо парче черупка. С лъжица или пръст е по-трудно.

Как да избираме и съхраняваме яйцата

• Когато е възможно, е добре да купуваме яйца от свободно пасящи кокошки от достоверен източник. Те са с много по-богат вкус и винаги са по-пресни. Конвенционалните яйца от супермаркетите са снесени от кокошки, отглеждани в тесни клетки в развъдниците.

• Цветът на черупката – кафяв...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.