zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Остеопорозата не е просто „тих убиец”Остеопорозата не е просто „тих убиец”

Присъствието в диетата на мляко и млечни продукти съвсем не е достатъчно да се предпазим от остеопороза.

Костите ни имат запас от калций и магнезий за спешни нужди, но тези минерали трябва да се възстановяват или липсата им може да предизвика остеопороза.

13 август 2012, здраве.bg

Често наричат остеопорозата „тихия убиец” – защото години наред болестта може да се развива без да покаже никакви симптоми. Но дори и със съвсем рутинни наблюдения състоянието може да бъде отчетено максимално рано, така че навременните мерки да са високо ефективни.

Във всеки момент, когато кръвта ни стане киселинна, имаме нужда от калций и в някои случаи – магнезий, за да смекчим състоянието й. Без тези важни минерали сърдечните мускули няма да могат да се съкращават или отпускат, за да осигурят нормалния сърдечен ритъм.

В краткосрочен план киселинността се коригира от калция и магнезия. Веднага щом чрез диетата постъпят нови количества, тялото ни възстановява запаса от тези минерали. Предупредителни сигнали като спазми, болки в ставите или пробождаща болка в бъбреците е показател за нуждата от повече калций и магнезий.

Остеопорозата е терминът, който се използва, за да бъде описано състоянието на костите, които са отслабнали от постоянното отдаване на калций и магнезий.

Един от ранните симптоми на това състояние са камъните в бъбреците. Те съдържат скелетният калций, който се използва за неутрализиране на урината, когато прекомерната токсичност и фосфатите я правят твърде киселинна. Приемът на допълнителни дози магнезий и витамин В6 е лесен начин да се предпазим от камъни в бъбреците и да предпазим костите си.

Менструалните спазми са друг знак, че имаме недостиг на магнезий в тялото. Обезболяващите, които пием при всички видове спазми, се използват, за да заглушат критичната нужда от допълнителен магнезий. Когато приемаме достатъчно хранителни добавки с калций и магнезий по време на менструацията, ще открием, че нямаме нужда от обезболяващи.

Но защо ни е толкова трудно да видим ранните знаци на остеопорозата? Проблемът е не само, че малцина усещат някакъв симптом, но и често не разбираме как минералите действат в тялото и по-специално в костите ни.

Костите ни са жива структура и имат много жизненоважни функции. Освен че формират...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    55+    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.