zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 мобилни приложения за здравето - използвайте ги!



8 мобилни приложения за здравето - използвайте ги!

Разработените здравни приложения за смартфони са хиляди. Просто трябва да намерим тези, които ще са ни наистина от полза.

Смартфоните могат да бъдат от полза и за здравето ни – стига да знаем как да използваме функциите им.

24 юли 2012, здраве.bg

Откакто смартфоните навлязоха във всекидневието ни с пълна сила, се появиха и хиляди здравни и чисто медицински мобилни приложения, които можем да свалим за по-малко от минута и, ако не са безплатни, то за не повече от 1-2 лева. Тъй като избора сред толкова приложения може да е объркващо и изтощаващо преживяване, тук сме направили списък на може би най-полезните – според тяхната функционалност, съдържание и положителни ревюта на потребителите.

Вече съществуват приложения за проследяване на повечето от рутинните ни здравни навици, независимо дали става въпрос за записване на навъртян километраж на пътеката за бягане или за откриване на нови клинични данни за скорошно диагностицирани заболявания. Тези инструменти без съмнение могат да ни помогнат да се грижим по-добре за себе си, но все пак има и някои пропуски, на които е добре да обърнем внимание.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е предложила да се въведе регулация на определени приложения, които задоволяват здравословните и медицинските нужди на потребителите, но правилникът е адресиран само към малка група програми, най-вече такива, които придружават регулираните медицински устройства. Затова потребителите трябва да се подготвят критично да оценяват предлаганите приложения и да се консултират с лекаря си дали определено приложение е подходящо за техните нужди.

1. iTriage

iTriage е приложение, разработено от лекари в спешно отделение с цел да отговори на два от най-важните медицински въпроса: „Какъв може да е проблемът?” и „Къде да потърся лечение?”.

• Цена: Безплатно.
• Дата на пускане: март 2009 г.

Как работи: iTriage помага да идентифицираме симптомите, след това да открием потенциалното лечение за специфичното състояние и накрая предлага най-подходящия специалист или център, където можем да получим помощ, въз основа на местонахождението си. За да открием симптома, можем да използваме въртящ се модел на мъжки или женско тяло, да кликнем върху част от тялото и да...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.