zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Скритите ползи от алкохола



Скритите ползи от алкохола

Когато вдигаме чашката с алкохол и казваме Наздраве, това може и да отговаря на истината.

16 юли 2012, здраве.bg

Какво можем да прочетем най-често за алкохола!? Че е вреден за здравето ни. Но всъщност това не е съвсем вярно. Редица изследвания показват, че и в случая с алкохолните напитки важи максимата, че от всичко, използвано в умерена, подходяща доза, може да се извлече полза.

Затова и едно от най-дискутираните, но и подкрепено с доста солидни доказателства, открития през последните години в областта на храненето е, че умерената употреба на алкохол може да подобри здравето и да удължи живота ни. Но преди да изпием до дъно бутилката с любимото питие, трябва да наблегнем на това, че умереността е ключът към извличането на здравословните ползи от алкохола. Това значи, че едно питие дневно за жените и две за мъжете са полезни, но отвъд тази граница ставаме удобна мишена за дълъг списък от заболявания.

Ето пет причини, заради които със сигурност си заслужава да вдигнем чаша.

Предпазва сърцето

Червеното вино отдавна се смята за еликсир на сърдечното здраве, но това не значи да отворим бутилка мерло и да пием до дъно в името на сърцето си. Умереният прием на всеки алкохол може да ограничи риска от сърдечни заболявания с до 40%, според обобщен преглед, обхващащ над 100 изследвания, проведен в Харвард.

Как действа: Ползите за сърцето и кръвоносните съдове от алкохола са свързани най-вече със способността му да повишава нивото на HDL „добрия” холестерол, да понижава нивото на LDL „лошия” холестерол и да ограничава проблемите с кръвта, които могат да доведат до запушване на артериите (и съответно до сърдечна недостатъчност).

Какво да пием: Пино ноар. То съдържа повече антиоксиданти от всяка друга алкохолна напитка. Само не трябва да забравяме да сложим обратно тапата след първата чаша, ако сме жени, или втората, ако сме мъже.

Справя се с мазнините около корема

Време е да забравим за биреното коремче – когато се консумира с мярка, алкохолът може всъщност да ни помогне да намалим мазнините. Изследване от 2010 г., публикувано в изданието...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.