zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини и антивитамини: двойници и съперници



Витамини и антивитамини: двойници и съперници

Всеки е чувал за витамините – без съмнение! Но колко от вас поне знаят, че съществуват антивитамини?.

18 юни 2012, здраве.bg

... обмяната на веществата.

Днес, благодарение на много изследвания, вече е известно, че антивитамините не просто затрдняват биохимичните процеси в организма. В някои случаи те променят химичния състав на витамините и тогава лъжливият фермент започва да изпълнява своя собствена биохимична роля. На пръв поглед това изглежда да крие рискове за здравето ни. И това се доказва от редица проучвания. Но, в процеса на опити, се е оказало, че освен вредите, подобни процеси могат да имат и положителен ефект – разбира се, само при определени ситуации.

Минусите – в плюсове!

Антивитамините са били открити случайно – докато изследователи са се опитвали да засилят биологичната активност на витамин В9 (по-известен като фолиева киселина), който е сред ключовите за кръвотворенето (или на медицински език – хемопоеза). При някои опити се оказало, че витамин В9 губи обичайните си свойства, но за сметка на това придобива нови – и чрез тях почва да се бори с раковите клетки.

По подобен начин, случайно е бил открит и дикумаринът – антагонист на витамин К. И двете вещества участват с кръвотворенето, но витамин К спомага за кръвосъсирването, докато дикумарин го затруднява. Днес това негово свойство се използва при лечение на редица заболявания, а за последните няколко десетилетия учените са синтезирали стотици производни на витамините и у много от тях са установени антивитаминни свойства. Например така, чрез незначителна наглед промяна в химическата структура на пантотеновата киселина (витамин В5), е получен неговия антивитамин-вариант, който има успокояващо действие (т.е. обратно на самия витамин).

Експериментите са показали, че соята и много от бобовите растения съдържат белтъци, които разрушават витамин D, калция и фосфора, т.е. създават предпоставки за рахит. Но при загряване, действието на антивитамините се неутрализира. Въпрос на време е и този факт да намери своето медицинско приложение.

Конфликтът витамини-антивитамини

Вече е известно, че всички витамини...

 
 
Още по темите:
хранене и диети    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.