zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини и антивитамини: двойници и съперници



Витамини и антивитамини: двойници и съперници

Всеки е чувал за витамините – без съмнение! Но колко от вас поне знаят, че съществуват антивитамини?.

18 юни 2012, здраве.bg

... имат своите антиподи – антивитамини. И една от най-модерните тенденции при препоръките за правилно хранене е, за да се постигне пълноценна диета, да се отчитат всички такива възможни конфликти. Например:

• Витамин С: същия, който се съдържа в толкова много пресни плодове и зеленчуци. Достатъчно е да оставим салатата да престои известно време или да извлечем сока от нея и да го оставим в чаша. След няколко часа аскорбиназата вече ще е факт. В крайна сметка поне 50% от витамин С вече няма да го има. Затова общата препоръка е: всичко да се приготвя и изяжда докато е прясно.

• Витамин В1: тиаминът е отговорен за процесите на растеж и развитие, помага за работата на сърцето, нервната и храносмилателната системи. Но всичките му положителни качества се унищожават от тиаминазата. А това вещество се съдържа в много сурови храни- например в сладководната и морска риба, както и в ориза, спанака, картофите, вишните, чая. Затова и фанатичните любители на китайската и особено на японската кухня е добре да знаят, че може да получат дефицит на витамин В1.

• Суровият фасул, както и соята, неутрализират витамин Е. Въобще всички сурови храни по правило съдържат значими количества антивитамини. Внимание! Това в никакъв случай не ги прави вредни!

• Още един и то много популярен антивитамин е със сигурност всекидневие за почти всички – кофеинът. Той пречи на усвояването на витамин С и витамините от група В. За да се намали риска от такъв конфликт е добре чай и кафе да се пие най-малко 1-1 ½ часа след хранене.

• Сродна химична структура имат биотинът (витамин Н) и авидинът. Първият участва дейно в поддържането на здрава стомашно-чревна микрофлора и стабилизира нивото на кръвната захар. Вторият пречи на действието на първия. И двата елемента се съдържат в голямо количество в яйчния жълтък, но авидинът – само в суровото яйце (защото се разрушава при нагряване). Затова при диабет или проблеми с микрофлората в стомаха и червата яйцата трябва да се ядат винаги добре сварени...

 
 
Още по темите:
хранене и диети    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.