zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини и антивитамини: двойници и съперници



Витамини и антивитамини: двойници и съперници

Всеки е чувал за витамините – без съмнение! Но колко от вас поне знаят, че съществуват антивитамини?.

18 юни 2012, здраве.bg

Антивитамини! Тези вещества могат да сведат до нула действието на витамините и да доведат до авитаминоза. А едновременно с това могат да бъдат и активно средство за лечение на много болести. Да, това са антивитамините!

Една вероятно позната ситуация. Режем ябълката на две, изяждаме едната половинка, а другата оставяме за вечерта. А дотогава тя изглежда съвсем различно – омекнала и най-важното – потъмняла. „Голяма работа!” си казваме. И всъщност сме прави. Но буквално! Разликата наистина е голяма: изяждайки първата половина, сме се възползвали от витамин С (аскорбинова киселина), което се съдържа в нея. Но във втората – всъщност там не е останало никакво витамин С. Защото под действието на светлината в ябълката се е образувала аскорбиназа – вещество, сходно по химична структура на аскорбиновата киселина, но притежаващо напълно противоположно действие. На практика то се е образувало на основата на витамин С (т.е. разрушило го е) чрез окисляване.

Двете страни на един и същ медал

Аскорбиновата киселина и аскорбиназата са може би най-нагледния пример за съществуването на витамини и антивитамини, т.е. на вещества със силно сходна химична структура, но с абсолютно противоположни свойства.

В организма витамините се превръщат в коферменти и встъпват във взаимодействия със специфични белтъци. По този начин те участват в управлението на различни биохимични процеси. При това тази им роля е предварително зададена – витаминът може да реагира само със съответния белтък. Последният от своя страна има строго определена функция и не допуска никакви замени в изходните вещества.

Антивитамините също се превръщат в коферменти, но лъжливи. Специфичните белтъчини не забелязват подмяната и се опитват да изградят очакваното крайно вещество от реакцията. Но това вече е невъзможно. Така действието на витамините може частично или дори напълно да се блокира. Съответно тяхната биологична активност се снижава или достига нула. А това, казано с прости думи, означава спиране на...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.