zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аутизмът може да се предскаже още на 6 месеца



Аутизмът може да се предскаже още на 6 месеца

Забавеното развитие на контрола върху главата и врата може да е от полза за ранното диагностициране на аутизъм.

31 май 2012, здраве.bg

... на изследването децата били класифицирани по три групи резултати:

- 90% от децата, диагностицирани с разстройство от аутистичния спектър, проявявали липса на контрол на главата при изправяне още като бебета;
- 54% от децата, отговарящи на критериите за социално-комуникативно изоставане проявявали тази липса на контрол като бебета;
- 35% от децата, които не покривали критериите за забавяне в социалното или комуникативното развитие или за аутизъм, проявявали липсата на контрол на 6-месечна възраст.

„Резултатите показват, че моторните умения трябва да се включат в другите поведенчески прояви за оценка като ранна проява на аутизма”, твърди д-р Ланда.

Въз основа на горното изследване, екипът от Института „Кенеди Крийгър” провел отделно изследване с деца на 14, 24 и 36 месеца, които били изложени на висок или нисък риск от развитие на аутизъм. Било установено, че моторните забавяния нарастват при децата с аутизъм около 3-годишната им възраст, но все пак не всички деца с аутизъм имат забавено развитие на моторните функции.

Децата с аутистично разстройство, които проявяват моторни дефицити обаче са с по-тежка увреда на 3-годишна възраст в сравнение с децата-аутисти без забавяне на моторното развитие на същата възраст.

Макар че са необходими още изследвания върху тази взаимовръзка, засега е добре тя да се има предвид при ранното диагностициране и интервенциите за бебетата, които на по-късен етап се установяват като аутисти, смята екипът от учени, цитиран от Ройтерс.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.