zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аутизмът може да се предскаже още на 6 месецаАутизмът може да се предскаже още на 6 месеца

Забавеното развитие на контрола върху главата и врата може да е от полза за ранното диагностициране на аутизъм.

31 май 2012, здраве.bg

Слабият контрол на главата и врата може да се разчита като предупредителен знак за заболяване от типа на аутизма и за езикови и/или социални забавяния в развитието. Това показват резултатите от ново изследване, включващо 6-месечни бебета с висок генетичен риск от развитие на аутизъм.

Изследователите от Института „Кенеди Крийгър” твърдят, че добавянето на една съвсем проста задача към педиатричните прегледи може да установи по-рано потенциалното забавяне в развитието. Задачата е да се наблюдава дали главичката на бебето ще остане увиснала назад, ако, докато е в легнало положение, го придърпаме за гръбчето да седне.

Изследването е имало за цел да подобри шансовете за ранно предсказване на аутизма като се фокусирало най-вече върху измерването на социалното и комуникативното развитие на бебетата. „Но нарушенията на ранните моторни функции също могат да служат като следа за наличието на развитийни разстройства”, твърди д-р Ребека Ланда, директор на Центъра по аутизъм и свързаните с него разстройства към института.

В основата на проведеното изследване стои оценката, която специалистите дават на бебетата при лесна задача, измерваща контрола на позата, когато детето бъде поставено от легнала в седнала позиция. При нормално развитие бебетата би трябвало да постигат този тип контрол на позата на възраст около 4 месеца.

Екипът на д-р Ланда изследвал две групи бебета. Първата се състояла от 40 деца на възраст от 5 до 10 месеца, за които се считало, че са с висок риск от развитие на аутизъм, понеже имат братче или сестричка с това състояние. Учените изследвали способността на бебетата да поддържат главата си на нивото на тялото, когато внимателно се изправят от легнало в седнало положение (липсата на този тип контрол над главата предполага изоставане в интелектуалното развитие).

Изследваните бебета били тествани по този начин на 6, 14, 24 и за изходна диагноза – на 30 или 36 месеца - възрастта, когато диагностицирането на аутизма се смята за окончателно. В края...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.