zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полезни ли са яйцата – споровете продължават



Полезни ли са яйцата – споровете продължават

...или митовете за холестерола, мазнините и начините за приготвяне на яйцата.

2 май 2012, здраве.bg

Спорът около яйцата е един от най-разгорещените в света на диететиката. Вече близо 40 години изследователите се опитват да определят дали омлетите, бърканите яйца и всички други ястия с яйца са полезни или напротив. Доводите срещу яйцата винаги са се въртели около два фактора – те съдържат доста мазнини и холестерол. Затова и е най-лесно да предположим, че, ако махнем жълтъка или ако избягваме яйцата като цяло, ще избегнем опасностите.

Но, ако погледнем по-задълбочено изследванията, ще открием, че истинският дебат относно яйцата се гради върху въпроса защо изобщо са подложени на съмнение ползите им за здравето ни. Защо всъщност според много диетолози редовната консумация на яйца е полезна за здравето ни.

Мит 1: От яйцата се напълнява
Истината: Яйцата са чудесна храна за хората, които искат да отслабнат

Всички сме чували, че, ако ядем яйца, ще напълнеем - защото 60% от калориите в тях са под формата на мазнини. Но всъщност консумирането на мазнини не е пряка причина да напълняваме, а яйцата са храна с контролирани калории, която ще ни помогне да отслабнем. Едно яйце съдържа само около 70 калории в чудесна балансирана пропорция от 6 г протеини и 5 г мазнини. Комбинацията протеини/мазнини засилва производството на хормоните, които изпращат сигнали на мозъка, че вече сме сити. Протеините в яйцата стимулират и производството на хормона глюкагон, който кара тялото да използва складираните въглехидрати и мазнини.

За да докажем ползата от яйцата за отслабването, ще направим едно бързо сравнение с оризовите кексчета – многоуважавана „диетична” храна. Две оризови кексчета също съдържат 70 калории, но в тях няма протеини и мазнини. Всички тези калории се съдържат в 14 г високо гликемични рафинирани въглехидрати, които полепват по депата за складиране на мазнини в тялото ни.

Мит 2: Яйцата повишават холестерола
Истината: Яйцата не повлияват нивата на холестерола в организма

Ограничаването на холестерола в кръвта е сред най-промотираните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.