zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полезни ли са яйцата – споровете продължават



Полезни ли са яйцата – споровете продължават

...или митовете за холестерола, мазнините и начините за приготвяне на яйцата.

2 май 2012, здраве.bg

... теми в последните десетилетия. И наистина е много логично, ако искаме да понижим нивата на холестерола си, да консумираме по-малко храни, които съдържат холестерол сами по себе си. Затова яйцата се сочат като опасен продукт, съдържащ около 200 мг холестерол в порция.

Работата е там, че диетичният холестерол всъщност не повишава холестерола в кръвта толкова, колкото си мислим. Всъщност само 30% от хората, които консумират много богати на холестерол храни, след това повишават холестерола в кръвта си. Изследователи от Харвард са проследили хранителните навици на над 100 хиляди души и са стигнали до заключението, че редовната консумация на яйца при здравите хора не повишава риска от коронарни сърдечни заболявания. Друго изследване, проведено от университета в Кънектикът, открило, че изяждането на три яйца всеки ден като част от диета с ниско съдържание на въглехидрати подобрява нивата на HDL „добрия” холестерол – и не оказва никакви негативни ефекти върху здравето.

Мит 3: Трябва да ядем само белтъците на яйцата
Истината: Полезно е да се наслаждаваме на цялото яйце – заедно с жълтъка

Движението за премахване на жълтъка от яйцата произлиза от масовото движение за премахване на възможно най-много холестерол и мазнини от диетата на американците с цел предотвратяване на сърдечните заболявания и затлъстяването. Белтъкът на яйцето съдържа цялото количество протеини – 3,5 г на яйце, останалите хранителни вещества – мазнините и 0,5 г от протеините, се крият в жълтъка, което значи, че той е най-питателната част от яйцето. Яйчният жълтък съдържа 240 мг левцин, аминокиселината, отговорна за контролирането на натрупването на мускулна маса.

Но яйчните жълтъци са нещо повече от хранително вещество за трупане на мускули. Те съдържат и холин – който е особено важен за функционирането на клетъчните мембрани; холестерол – който служи като молекулярна структура за множество хормони в тялото; витамин А, витамин D и витамин Е. Ако консумираме яйца от кокошки, хранени...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.