zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полезни ли са яйцата – споровете продължаватПолезни ли са яйцата – споровете продължават

...или митовете за холестерола, мазнините и начините за приготвяне на яйцата.

2 май 2012, здраве.bg

... хранени с обогатена на омега-3 мастни киселини храна, това обогатява омега-3 мазнините в жълтъка и така си набавяме по 150 мг от дълговерижната омега-3 киселина DHA с изяждането на само едно яйце. Затова с чиста съвест можем да се наслаждаваме на целите яйца и да се възползваме от пълните им здравословни ползи.

Мит 4: Ако ядем яйцата сурови, ще усвоим всички хранителни вещества от тях
Истината: За да извлечем най-полезното от яйцата, трябва да ги сготвим

Още откакто Роки ядеше сурови яйца като част от задачата си да победи Аполо Крийд, фанатиците на тема хранене започнаха да проповядват идеята като по-полезна за усвояването на полезните хранителни вещества. Изследванията обаче сочат, че единственото, което можем да извлечем от този начин на ядене на яйцата, са здравословни рискове. Една от пропагандираните ползи от суровите яйца е, че така усвояваме холестерола в тях в неоксидираната му форма. Оксидацията на яйчния холестерол по време на готвене всъщност е минимална – дори незначителна, ако приготвяме яйцата на по-ниска температура. Яденето на сурови яйца се сочи и като по-сигурен начин за предотвратяването на спада на полезните каротеноиди лутеин и зеаксантин. Изследвания, публикувани в изданията American Journal of Clinical Nutrition и Journal of Nutrition, обаче сочат, че яденето на яйцата след термична обработка води до повишаването нивата на лутеина и зеаксантина в кръвта.

От друга страна, суровите яйца съдържат вещество, наречено авидин, което се свързва с важния за здравето биотин, и пречи на организма да го усвои. Термичната обработка на яйцата деактивира авидина. И, макар че само едно на 10 хиляди яйца е заразено със салмонела, правилното приготвяне на яйцата при подходящата температура ефективно убива всички следи от така опасната салмонела и значително понижава рисковете от всякакви хранителни натравяния и заболявания.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.