zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Билки и подправки за понижаване на кръвната захар



Билки и подправки за понижаване на кръвната захар

Канелата, дори и в малко количество, повлиява благоприятно нивото на кръвната захар.

Как можем да понижим нивото на кръвната си захар без да посягаме към лекарства.

здраве.bg

... , може и да не нанася моментални вреди върху органите на тялото, но води до отслабването им, до постоянна жажда, честа нужда от уриниране и податливост на инфекции.

В дългосрочен план това състояние може да се доразвие като диабет, бъбречно заболяване или дори нервна дегенерация, която често води до ампутация. Всъщност усложненията от диабета, който не се контролира правилно, могат да прераснат в сърдечни заболявания, проблеми с кръвното налягане и холестерола.

Някои билки и подправки могат да понижат кръвната захар

Разбира се, подправките и билките имат дълга история на употребата им като храна и лекарство за различни здравни проблеми. Изследване, проведено от учени в университета на щата Джорджия, показва, че много билки и подправки, богати на антиоксиданта фенол, могат да ни предпазят от възпаленията и увредите, които високата кръвна захар причинява на тъканите.

Според специалистите, когато нивото на кръвната захар е високо, се получава гликация на протеините. Това е процес, при който протеиновите молекули се свързват с произвеждащи захар крайни продукти на напредналата гликация (advanced glycation end product, или AGE). Тези продукти предизвикват възпаления и увреди на тъканите, свързани с диабета и стареенето.

Изследването на учените от Джорджия показва, че има пряка връзка между билките и подправките, съдържащи феноли, и способността да се възпрепятства производството на AGE продукти. Някои от най-полезните билки и подправки, които ще ни помогнат да постигнем този ефект са:

Канела: sУстановено е, че в тази подправка има 18% феноли в сухото й тегло. За диабетици с тип 2 диабет или хора с инсулинова резистентност добрата новина е, че могат да постигнат подобряване на инсулиновата чувствителност и контрола на глюкозата в кръвта само с по 1 ч.л. канела на ден. Подобрената устойчивост към инсулина помага за контролирането на телесното тегло и понижава риска от развитие на сърдечно заболяване.

Карамфил: Той съдържа...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.