zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Билки и подправки за понижаване на кръвната захарБилки и подправки за понижаване на кръвната захар

Канелата, дори и в малко количество, повлиява благоприятно нивото на кръвната захар.

Как можем да понижим нивото на кръвната си захар без да посягаме към лекарства.

здраве.bg

Плодовете, хлябът, пастата и зърнените закуски са популярни източници на глюкоза. Известна още като кръвна захар, глюкозата е жизнено важен източник на енергия за тялото. Мускулите и мозъкът ни постоянно имат нужда от глюкоза - за да функционират оптимално. Това е особено важно за мозъка, защото той е неспособен да складира енергията за бъдеща употреба. Мускулите, от друга страна, се нуждаят от глюкоза за енергия, използвана за всяко движение, което извършваме.

Въглехидратите са основният източник на глюкоза, но тялото може да я произвежда и складира също така от протеини и мазнини. При разлагане, тези храни се преобразуват и абсорбират в кръвта. Хормонът инсулин действа като ключ, който осигурява правилното абсорбиране на захарта във всяка клетка. При хората с диабет или в случаите, когато инсулинът е недостатъчен или изобщо липсва, това логично води до повишаване на кръвната захар.

При нормални обстоятелства, нивото на захарта в кръвта се повишава и спада съобразно с абсорбирането на глюкозата в клетките, използващи я за енергия.

Нормалното ниво на кръвната захар е важно за оптималното функциониране на организма

Поддържането на нормално ниво на кръвната захар е необходимо за цялостното здраве. Непостоянното ниво на кръвната захар може да се отрази на телесните функции и да доведе до усложнения.

Ниското ниво на кръвната захар, още наричано хипогликемия, е състояние, при което глюкозата в тялото е много под нормата и показва наличието на по-непосредствени здравословни проблеми. Хората с това състояние най-често имат симптоми като треперене, объркване, раздразнителност, необичайно поведение и понякога загуба на съзнание. Състоянието се свърза често с диабета.

Нередовното хранене и лошата храна може да доведе до спадане на кръвната захар. Чаша плодов сок или изяждането на нещо сладко временно ще реши проблема, но то не може да замени редовното, здравословно и балансирано хранене.

Повишеното ниво на кръвната захар, известно като хипергликемия...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.