zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сърдечносъдовите заболявания: знаем недостатъчно, макар да се говори многоСърдечносъдовите заболявания: знаем недостатъчно, макар да се говори много

Море от информация за здравето на сърцето, но как да се ориентираме кое е верно и кое - не.

19 април 2012, здраве.bg

Дори днес, когато се полагат огромни усилия за информирането на хората за сърдечносъдовите заболявания и различните факти около тях, все пак не можем да се отървем от многото митове, които темата поражда.

Много хора все още вярват в определена информация за сърдечносъдовите заболявания, което е напълно погрешна и това е доказан факт благодарение на много изследвания и проучвания. Ето някои от най-често срещаните митове около тези заболявания.

Сърдечносъдовите заболявания се развиват само от по-възрастни хора

Вярването, че сърдечносъдовите заболявания са свързани с възрастта и остаряването, е един от най-старите митове по темата. Това може и да е било вярно преди десетилетия, когато начинът на живот на хората е бил различен и напрежението и другите здравословни проблеми са се проявявали само след навършването на определена възраст (по време или след средна възраст), но в настоящето това вече не е така.

В днешно време физическата активност на хората е между незначителна и никаква, хранителният режим включва много бързи и вредни храни и дори едно дете може да стане жертва на сърдечносъдово заболяване. Може да е вярно, че знаците за наличието на сърдечен проблем се проявяват след определена възраст, но фактът е, че причините за този тип усложнения датират от по-ранен етап в живота ни.

Мъжете са по-предразположени към сърдечносъдови заболявания

Всъщност жените са изложени на висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания. Факт е, че сърдечните проблеми са най-честата причина за смъртта на пациенти от женски пол. Мозъчният удар и сърдечносъдовите проблеми заедно отнемат всяка година живота на повече жени, отколкото отнемат следващите 16 заболявания в списъка взети заедно.

Не е възможно при нормален начин на живот да се получи сърдечна недостатъчност

Това е често срещан мит, но истината е, че, ако се полагат необходимите грижи по отношение на храненето и физическите упражнения, човек, преживял сърдечна недостатъчност, може...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    превенция    55+    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.