zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мултивитамините: митове срещу реалностМултивитамините: митове срещу реалност

Какво не знаем за хранителните добавки, съдържащи витамини и потенциалните опасности, които те крият.

20 февруари 2012, здраве.bg

Мултивитамините ни осигуряват комбинация от витамини и често минерали, които по правило се намират в храните – част от балансираната и пълноценна диета. Допълнителното приемане на мултивитамини под формата на хранителна добавка може да е от полза, ако не си набавяме необходимите количества от тези хранителни вещества чрез храната.

Освен това с този допълнителен прием можем да предотвратим дефицита на витамини в следствие на заболявания, проблеми с храносмилането, бременност и други специфични състояния. Но, ако сме здрави и ядем разнообразни храни, и въпреки това приемаме смятаме, че имаме нужда от допълнителен източник на витамини и минерали, вероятно сме станали жертва на някой от митовете за мултивитамините или просто на рекламен трик.

Мит 1: Мултивитамините осигуряват същата хранителна стойност като храната

Истинската храна ни доставя витамини и минерали поради начина, по който тялото абсорбира различните хранителни вещества. Например ензимът, наречен мирозиназа, който се намира в храните, но не и в хранителните добавки, помага на тялото да абсорбира необходимите му вещества.

Според изследванията, не е необходимо хората, които са в добро здраве, да приемат хранителни добавки, съдържащи витамини и минерали, ако се хранят пълноценно. Натуралните храни съдържат повече хранителни вещества, отколкото производителите могат да вкарат в една таблетка.

Можем да си набавяме достатъчно витамини и минерали, ако ядем достатъчно зелени листни зеленчуци, пресни плодове, пълнозърнести храни и фибри, както и мазнини, които са необходими за производството на енергия.

Мултивитамините могат да помогнат на пациентите с витаминни дефицити и лекарите могат да ги предпишат по време на лечение, за да подпомогнат възстановяването на организма от недостига на храна или някои елементи...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.