zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мултивитамините: митове срещу реалност



Мултивитамините: митове срещу реалност

Какво не знаем за хранителните добавки, съдържащи витамини и потенциалните опасности, които те крият.

20 февруари 2012, здраве.bg

Мултивитамините ни осигуряват комбинация от витамини и често минерали, които по правило се намират в храните – част от балансираната и пълноценна диета. Допълнителното приемане на мултивитамини под формата на хранителна добавка може да е от полза, ако не си набавяме необходимите количества от тези хранителни вещества чрез храната.

Освен това с този допълнителен прием можем да предотвратим дефицита на витамини в следствие на заболявания, проблеми с храносмилането, бременност и други специфични състояния. Но, ако сме здрави и ядем разнообразни храни, и въпреки това приемаме смятаме, че имаме нужда от допълнителен източник на витамини и минерали, вероятно сме станали жертва на някой от митовете за мултивитамините или просто на рекламен трик.

Мит 1: Мултивитамините осигуряват същата хранителна стойност като храната

Истинската храна ни доставя витамини и минерали поради начина, по който тялото абсорбира различните хранителни вещества. Например ензимът, наречен мирозиназа, който се намира в храните, но не и в хранителните добавки, помага на тялото да абсорбира необходимите му вещества.

Според изследванията, не е необходимо хората, които са в добро здраве, да приемат хранителни добавки, съдържащи витамини и минерали, ако се хранят пълноценно. Натуралните храни съдържат повече хранителни вещества, отколкото производителите могат да вкарат в една таблетка.

Можем да си набавяме достатъчно витамини и минерали, ако ядем достатъчно зелени листни зеленчуци, пресни плодове, пълнозърнести храни и фибри, както и мазнини, които са необходими за производството на енергия.

Мултивитамините могат да помогнат на пациентите с витаминни дефицити и лекарите могат да ги предпишат по време на лечение, за да подпомогнат възстановяването на организма от недостига на храна или някои елементи...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.