zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се предпазваме от артрит



Как да се предпазваме от артрит

Някои усилия във всекидневието ще ни се изплатят многократно.

здраве.bg

Артритът e автоимунно заболяване, което атакува ставите. При наличието на артрит се появяват болка, оток, възпаление, зачервяване и скованост, а самите стави могат дори да се деформират. Въпреки че има множество методики за лечение на артрита, превенцията е винаги за предпочитане.

Контрол на теглото

Затлъстяването и наднорменото тегло са важни рискови фактори за развитието на социално-значими заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания и някои форми на рак. Освен това излишните килограми представляват допълнителен товар за ставите ви. Това постоянно свръхнатоварване увеличава вероятността да се появи артрит.

За да успеете да контролирате теглото си, контролирайте калориите, които поемате. Избягвайте високоенергийни храни като сладки, пържени храни, преработени печива и рафинирани продукти, а залагайте повече на плодове, зеленчуци, нетлъсти меса, нискомаслени млечни продукти, риба и пълнозърнести храни.

Упражнения

Когато става въпрос за контрол на теглото физическите упражнения са точно толкова важни, колкото и храненето. Също така нормалното тегло дава възможност за нормална подвижност на ставите и по този начин намалява риска от сковаване.

Изпълнявайте такива упражнения, които включват целия обем на движение на ставите – тренировки с тежести, дълги разходки, плуване, гребане, качване на стълби, елиптични тренажори. Но в същото време щадете ставите си - избягвайте множеството повторения на упражнения, при които има голямо въздействие върху тях – например скачането.

Разтягания

Разтяганията или т.нар. стречинг спомагат за запазване на подвижността и гъвкавостта на мускулите и съединителната тъкан, заобикалящи ставите. Подобно на упражненията, стречингът предпазва от скованост и развитие на артрит.

Добър избор за разтягане на цялото...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.