zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

20 храни срещу стареенето



20 храни срещу стареенето

Боровинките са богати на витамини, минерали и фибри.

Антиейджинг диетата всъщност не е трудно постижима.

здраве.bg

... и възпрепятства придвижването. Не е нужно да ходим в индийски ресторант, за да се възползваме от ползите на тази подправка. Можем просто да добавим 1-2 с.л. към следващото ястие с пилешко, зеленчуци или ориз.

Картофи

Особено сладките картофи съдържат много ликопен - антиоксидант, който предпазва кожата от уврежданията, причинявани от ултравиолетовите лъчи. Този сорт е пълен и с витамин С, който произвежда колаген за по-здрава кожа.

Зелен чай

Независимо дали го пием горещ или студен, зеленият чай може да ни помогне да изглеждаме по-млади. Всъщност е установено, че 3 чаши зелен чай дневно забавят процеса на стареене. Причината е, че той подобрява структурата на ДНК и удължава жизнения цикъл на клетките.

Диня

Доматите са богати на ликопен. Морковите са пълни с бета-каротин – витамин А. А динята е пълна и с двата витамина - те предпазват кожата от преждевременно стареене и възстановяват клетките, увредени от ултравиолетовите слънчеви лъчи.

Коноп

Повечето хора знаят, че сьомгата е богат източник на омега-3 мастни киселини, но не и че същото се отнася и за конопа. Конопените семена и масло са натурален овлажнител, който помага на кожата да остане хидратирана и да се противопостави на ефектите на стареенето. Семената можем да ядем сурови, а маслото да добавим към шейк или салата.

Пъстърва

Вече споменахме, че сьомгата е добра опция, когато искаме да се противопоставим на ефектите на стареенето, но и пъстървата е също толкова добър избор. Тялото ни се нуждае от здравословни мазнини, защото те предпазват клетките и подпомагат дълголетието. Но причината пъстървата да е още по-полезна, е, че съдържа голямо количество EPA ненаситена мастна киселина, която намалява нивото на кортизола - хормона на стреса. Препоръчително е рибата да се готви със зехтин.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.