zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Омега-3: DPA, EHA, ALA



Омега-3: DPA, EHA, ALA

здраве.bg

Има все повече публикации за омега-3 мастните киселини, а магазините са все по-пълни с хранителни добавки, в които те са основна съставка. Къде доказано, къде – не, мнозина започнаха да ги смятат за перфектното и 100% необходимо допълнение към храната.

На практика омега-3 са полиненаситени мастни киселини, които, включени в хранителния режим на човек, действително мога да бъдат полезни за здравето - помагат за понижаването на нивото на триглицеридите и повишават нивото на „добрия” HDL холестерол, т.е. полезни са за сърдечносъдовата система.

В редица проучвания омега-3 мастните киселини са показали благотворен ефект върху настроението и са понижили риска от някои ракови заболявания. Други опити сочат, че те спомагат също в контрола на артрита и повишават имунитета. Тези незаменими от гледна точка на съдържанието си нутриенти понижават нивата на „лошия“ LDL холестерол (което носи допълнителни ползи за сърдечносъдовата система). Те подобряват още мозъчната функция и ефикасността на нервната система.

Омега-3 не могат да бъдат синтезирани от тялото, затова те трябва да се приемат от външни източници каквито са храната и хранителните добавки.

Едни от най-добрите естествени източници на омега-3 са различните видове риби, особено тези от студените морета, например:
- сьомга,
- скумрия,
- сардини и др.

Затова експертите в здравословното хранене препоръчват консумацията на риба поне 2 пъти седмично. И все пак, в резултат на замърсяването на морските и океанските води, някои диетолози вече са на мнение, че в рибата се натрупват твърде много тежки метали като живак, арсений и олово в стойности далеч над допустимите. Този факт възпира много хора да включват редовно рибата като основна част от своето хранително меню. Те смятат, че далеч по-добра алтернатива е хранителната добавка рибено масло.

Лененото масло също е добър източник на омега-3 мастни киселини и е добра алтернатива, особено подходяща за вегетарианци. Освен това рискът за приема...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.