zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Въглехидратите: незаслужена лоша слава



Въглехидратите: незаслужена лоша слава

Лошото име, с което се ползват въглехидратите, подвежда мнозина, загрижени за диетата си.

здраве.bg

... съдържат или никакви въглехидрати или само следи от тях.

Хранително съдържание

Енергия

Въглехидратите са най-добрият източник на бърза енергия за организма, така че ако сте много активни и правите интензивни физически упражнения, имате нужда от много въглехидрати, за да си доставите достатъчно гориво за вашите дейности и за попълване на депата от гликоген в черния дроб и мускулите. Топ атлетите се нуждаят от налична енергия преди, по време и след изтощителни натоварвания. Избягването на въглехидрати и фокусирането само върху храни с много протеини може да ви накара да се чувствате изтощени и без никаква енергия.

Факт, който често се пропуска е, че в сравнение с мазнините, които дават 37 kJ енергия за грам, въглехидратите освобождават само 16 kJ енергия за грам, поради което водят до затлъстяване в значително по-малка степен от мазнините. Колкото повече фибри съдържа даден въглехидрат, толкова по-малко енергия дава той.

Фибрите

Голямата част от храните, съдържащи много скорбяла, като пълнозърнестите храни, бобовите растения, зеленчуците и сушените плодове, съдържат относително голямо количество фибри. Ако сте твърдо решени да изключите всички въглехидрати от диетата си, то запекът е едно от последствията, които трябва да имате предвид. Хората на високопротеинова диета често страдат от умерена до силна констипация. Най-доброто решение на този проблем без да се обръщате за помощ към лаксативните средства, е да увеличите приема на въглехидрати, съдържащи много фибри.

Витамини от група В

Непреработената скорбяла е богат източник на витамини от група В (тиамин, рибофлавин, ниацин, пиридоксин, фолиева киселина, пантотенова киселина, биотин). Процесите на смилане за направата на брашно от пшеница, ориз или царевица, както и последващото им пресяване, отнемат съществено...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.