zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Въглехидратите: незаслужена лоша слава



Въглехидратите: незаслужена лоша слава

Лошото име, с което се ползват въглехидратите, подвежда мнозина, загрижени за диетата си.

здраве.bg

... количество от съдържащите се в тях витамини В. Това се отнася и за минералите в тези растения. В някои случаи, например в зърнените закуски производителите прибавят допълнително някои от витамините и минералите, премахнати при обработката на зърнените култури. По тази причина зърнените закуски са сред главните източници на някои нутриенти в западните страни. В някои страни например цялото пшенично и царевично брашно е подсилено с витамини А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), фолиева киселина, В6 (пиридоксин), също и с желязо и цинк - за да осигурява достатъчен прием на тези нутриенти.

Минерали

Голямо количество минерали се съдържат в непреработената скорбяла и непресятото брашно. Такива са желязото, цинкът и калцият. За съжаление зърнени храни съдържат и химикали, наречени фитати, които се свързват с минералите и затрудняват смилането и усвояването им. По тази причина е препоръчително да се комбинират основните въглехидрати с други храни, богати на минерали като млечните продукти (съдържат калций) и месото (съдържа желязо), за да се осигури балансирано хранене.

Основата на храненето

Според експерти полизахаридните храни трябва да бъдат основна съставка на ястията ни. Това означава да използваме храните, богати на скорбяла, при това най-вече непреработена, като основни храни, към които да добавяме по-скъпите протеини и мазнини в по-малки количества и заедно с консумацията на плодове и зеленчуци да имаме балансирано и здравословно хранене.

Лошата слава на въглехидратите

Никой друг нутриент не страда от толкова лошо име както въглехидрати. Повечето диети за отслабване безмилостно зачеркват въглехидратите от храната, но всъщност без тях човек не би могъл да оцелее. Те осигуряват изхранването на милиони хора по света, а непреработените въглехидрати като тези в кафявия ориз, непресятото царевично брашно, пълнозърнестото...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.