zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Въглехидратите: незаслужена лоша слава



Въглехидратите: незаслужена лоша слава

Лошото име, с което се ползват въглехидратите, подвежда мнозина, загрижени за диетата си.

здраве.bg

Въглехидратите, и по-точно храните, които съдържат много въглехидрати, напоследък все по-често са смятани за вредни. Много хора всъщност изпитват затруднения в разпознаването на това кои храни се класифицират като богати на въглехидрати и кои – не. И тъй като въпросът за въглехидратите винаги стои на дневен ред, вероятно ще е полезно да обърнем внимание на тези хранителни продукти.

Химия на въглехидратите

Монозахариди

Без да навлизаме в досадни подробности, спокойно може да кажем, че всички въглехидрати са изградени от въглеродни, водородни и кислородни атоми, които зелените растения преработват при производството на скорбяла и захари.

Най-голяма част на основните въглехидрати са т.нар. монозахариди. Това са свободните захари глюкоза, фруктоза и галактоза, които са изградени от една верига от тези атоми и рядко се съдържат в големи количества в храните. Малко свободна глюкоза можем да открием в плодовете и зеленчуците, особено гроздето и лука, докато фруктозата е първичният монозахарид в плодовете, меда и царевичния сироп. Както глюкозата, така и фруктозата, са сладки на вкус.

Важно е да запомним, че всички въглехидрати се разграждат до глюкоза и фруктоза по време на храносмилането и се транспортират с кръвта до всички клетки на тялото , където служат за основен източник на енергия за физическата ни активност и за поддържане на основната обмяна на организма. Човешкият мозък е особено чувствителен към нивото на глюкоза и може да претърпи сериозна увреда, ако е лишен за дълго време от този източник на енергия.

Дизахариди

В природата монозахаридите биват свързвани помежду си от растенията и така се формират по-сложни въглехидрати. Ако два монозахарида се свържат, се получават дизахариди - например сукрозата (бялата захар), която съдържа монозахаридите глюкоза и фруктоза. По време на храносилането сукрозата се разгражда до глюкоза и фруктоза, преминава в кръвта и чрез нея достига...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.