zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Топ 10 на супервирусите: медицината засега няма отговор



Топ 10 на супервирусите: медицината засега няма отговор

Кои са най-смъртоносните микроорганизми днес въпреки напредъка на медицината.

здрава.bg
четете още в здрава.bg


... , може да са твърде бедни, заети или да се чувстват неудобно, за да отидат в клиника повече от веднъж.

Гонореята може да се избегне с използването на презерватив, но разрушаването на резистентността към лекарствата е по-сериозното предизвикателство. Изследователи от Япония и Швеция предупреждават, че „ерата на нелечимата гонорея може би едва сега започва”.

6. Streptococcus pneumoniae

Пневмонията някога лесно се е лекувала с пеницилин, но резистентните щамове са направили лечението по-трудно и по-скъпо. За щастие пневмонията е един от малкото подобни „злодеи”, които попадат в списъка със съществуващите срещу тях успешни ваксини.

Но дори и с ваксините в действие, пневмонията продължава да еволюира. Най-новата ваксина - пневмококовата конюгирана ваксина PCV13, е пусната в продажба от миналата година и предпазва от много от резистентните видове пневмония, но все още има няколко опасни щама, от които не може да ни предпази.

7. Ешерихия коли

Ешерихия коли (Escherichia coli) бе заела медиите съвсем скоро. Тя обикновено е добър обитател на човешките черва, но, когато става дума за мутирал щам, може да е фатална. Тя не само е добре познат източник на сериозни хранителни натравяния, но е и основна причина за инфекциите на уринарния тракт. Подобни инфекции може и да не са смъртоносни, но лечението им не е евтино или лесно.

Резистентните щамове на ешерихия коли според статистиката се появяват най-вече в развиващите се страни, където антибиотиците без рецепта са лесно достъпни. Но последният известен случай, когато мутирал щам бе открит в Европа, показва, че тази тенденция не е стопроцентова.

Бактерията може да се контролира с по-добра болнична хигиена, но ограничаването на употребата на антибиотици е решението в дългосрочен план.

8. Резистентната бактерия Enterococcus

Това е още една чревна бактерия, която е заплаха особено за пациентите в болница, тежко болните хора и тези с отслабена имунна система. Надмощието на резистентната...

 
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.