zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Топ 10 на супервирусите: медицината засега няма отговор



Топ 10 на супервирусите: медицината засега няма отговор

Кои са най-смъртоносните микроорганизми днес въпреки напредъка на медицината.

здрава.bg
четете още в здрава.bg


... контролирана с елементарни начини за добра хигиена като редовното миене на ръцете и дезинфекцирането на повърхностите с какъвто и да е тип спирт, вкл. алкохолни питиета.

3. Резистентната малария

От 1960 г. насам маларията (Plasmodium falciparum) постепенно печели битката с хлорокина - лекарството, което се използва най-широко за лечение й. Открити са нови медикаменти срещу малария, но при тях се наблюдават странични ефекти, а и цените им са много високи. Това излага едни от най-уязвимите групи хора на риск – според СЗО, 781 хиляди от смъртните случаи от малария всяка година са сред малките деца.

Борбата срещу комарите, които пренасят паразитите, се осъществява с инсектициди и мрежи срещу комари. Резистентността към медикаментите пък се управлява като се минимизира използването на антималарийни лекарства при други болести – например те вече не се прилагат при заболявания като ревматоидния артрит.

4. Резистентната шигела

Шигела (Shigella) е бактерия, която причинява около 165 милиона случая на тежка дезинтерия и повече от 1 милион смъртни случаи в развиващите се страни всяка година.

Заразяването може да се предотврати с елементарни на пръв поглед средства като подобряването на санитацията и хигиената, но щом веднъж атакува, шигелата може да е смъртоносна. Бактерията е изградила резистентност към почти всички лекарства, които са подходящи за най-честите й жертви – децата. Последната надежда за защита засега е ципрофлоксацинът, но и той постепенно, макар и бавно, губи ефективността си. Нужни са нови антибиотици за засилването на позициите ни в борбата с тази бактерия.

5. Резистентната гонорея

Бактерията на гонореята е победила пеницилина, тетрациклина и флуорохинолона. Сега е започнала да се налага и над целафоспорините - последните до момента медикаменти, които са и евтини, и способни да ни излекуват само с една доза. За предавано по полов път заболяване тези фактори са от особено значение – хората, инфектирани с гонорея, може...

 
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.