zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът: как да се притесняваме... здравословно



Стресът: как да се притесняваме... здравословно

Свикнали сме да приемаме стреса винаги като нещо негативно, но не е така.

...и да овладеем безпокойството и тревогата.

здраве.bg

Стресът безспорно е сред най-популярните тези днес. Поради световната криза или просто поради стар навик всеки някога е изпитвал притеснение и тревога. Но в трудните времена, в които живеем, безпокойството може да ни завладее и дори да парализира сетивата ни. По-долу ще ви предложим 5 начина - как да се притесняваме „здравословно“.

Резултати от проучвания показват, че хроничното безпокойство може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително стомашни киселини и други храносмилателни проблеми, депресия, безсъние, главоболие, мускулни болки и слабост, затлъстяване и злоупотреба с алкохол.

Но дали в действителност всяко притеснение е нездравословно? Истината е, че умереното количество стрес е полезно и жизнено необходимо за нашето здраве – стресът е нещото, което позволява на всеки да се адаптира към променящите се условия на околната среда и да се справя с потенциалните проблеми.

Безпокойството е като кръвното налягане: Човек се нуждае от определено ниво, за да живее, но твърде високите стойности могат да му навредят. Логично следва въпросът: Кога здравословният стрес се превръща в нездравословен – т.нар. дистрес? Безпокойството се превръща в токсично за организма, когато води до притеснения относно несъществуващи проблеми и възпрепятства човек да реши реалните си затруднения.

По правило дистресът прави човек по-негативен и нереалистичен в мисленето си, което допълнително го демобилизира да върши каквото и да е.

Предизвикателството е да поддържаме притесненията в здравословната зона, така че да можем да се адаптираме към ситуацията и да се справяме със собствените си проблеми. С други думи целта е да покаже как да се притесняваме „добре”:

1. Разсейвайте се. Когато напрежението около проблемите ви се повиши, накарайте съзнанието си да спре като кажете силно „стоп” - дори на глас, ако се налага. Вместо да се безпокоите, правете нещо, което ви доставя удоволствие: четете, пейте, спортувайте с приятели, впуснете се в любимото си занимание...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.